ARHIVA VESTI
     
 
I Kongres Industrijskog sindikata Srbije održan u Beogradu – „Petar Drapšin“ Mladenovac. Kongres potvrdio kontinuitet rukovodstvu ISS. Prisutni domaći i međunarodni gosti.

NA PRAVOM PUTU – I DALJE SAMO SINDIKAT




I Kongres Industrijskog sindikata Srbije pod sloganom „Na pravom putu – I dalje samo sindikat“, koji je održan u Beogradu, kompaniji „Petar Drapšin“ iz Mladenovca, okupio je 74 delegata Kongresa iz svih delova Srbije (spisak), predstavnike međunarodnih i domaćih sindikata, prijatelje i poslovne partnere.



Kongres je otvorio predsednik ISS Dragan Matić, istakavši da je četvorogodišnje postojanje i rad ISS-a u teškim i bremenitim vremenima ipak dao rezultate koji su proklamovani u osnivačkim aktima ISS. Danas ISS predstavlja prepoznatljivu realnu snagu i kao nosilac ideje grupisanja i ukrupnjavanja sindikata podstiče druge srpske sindikate da princip solidarnosti bude mera i orijentir svih budućih aktivnosti. Za ISS je od strateškog značaja da se nivo saradnje i poverenja unutar srpskih sindikata podigne na viši nivo a da postojeća saradnja sa međunarodnim sindikalnim organizacijama bude nastavljena. „Ponosni smo što ISS nema samo članove. Mi smo jedna složna, kompaktan porodica koja deli identična uverenja i ideje, rešeni da promenimo Srbiju i učinimo je mestom dostojnom življenja.“ Poručio je Matić.


  


I Kongres su pozdravili gosti iz inostranstva, Anne-Marie Mureau iz Svetskog industrijskog sindikata (tekst), Evgeny Pogodin predstavnik Sindikata rudara i metalurga Rusije, Vedran Dragičević, predsednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, Jordanka Stojanova, iz sindikata Metalicy Bugarska. Od domaćih predstavnika sindikata dobre želje za uspešan rad Kongresa uputili su Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, Dragan Milovanović, predsednik  Industrijskog sindikata ASNS, a ispred Ujedinjenih sindikata Srbije i njihovog članstva, reči pozdrava i podrške Kongresu uputio je Slavoljub Anđelić predsednik Republičkog odbora pravosuđa. Gost Kongresa je bila i delegacija Nezavisnog sindikata metalaca Železara Smederevo, našeg bratskog sindikat koji je predvodio predsednik Mileta Gujaničić. Iz Čačka Kongresu je prisustvovao predsednik Nezavisnog sindikata Sloboda Čačak, Dojčilo Minić.


  


Kongres je sa velikim zadovoljstvu prihvatio informaicju o učešću predstavnika Friedrich Ebert fondacije, Michael Ehrke direktor kancelarije u Beogradi,  Roland Feicht rukovodilac projekta Regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugositočnoj Evropi i Bojan Lađevac koordinator projekta. „Da nije bilo razumevanja i podrške Friedrich Ebert fondacije u protekle četiri godine teško da bi danas održavali svoj I Konges“,istakao je u svom obraćanju Kongresu Dragan Matić.


  


  


U nemogućnosti da prisustvuju Kongresu ISS čestitke i želje da Kongres uspešno radi uputili su: Ulrich Eckelmann, generalni sekretar Evropskog industrijskog sindikata, Berthold Huber, predsednik IG Metall Nemačka, Marc De Wild predsednik ACV CSC METEA Belgija, Hasan Abazi predsednik SPMK Kosovo, Zoran Vujović, predsednik SSMS, Peter Seideneck iz ETUC-a i predsednici OS KOVO Slovačka i PRO-GE Austrija.


  


Nakon konstituisanja radnih tela Kongresa pored podnetog Izveštaja o radu Kongresu se obratio  Dragan Matić iznoseći svoje viđenje nastanka ISS, njegove sadašnjosti i budućnosti (tekst). Svoje Izveštaje o radu podneli su i Statutarni i Nadzorni odbori a svi Izveštaji su jednoglasno usvojeni. Jednoglasnost je postignuta i prilikom usvajanja Plana rada za period 2012-2016 (tekst), Rezolucija o industrijskoj politici i zaštiti prava industrijskih radnika Srbije (tekst). Predsednik Sekcije mladih ISS Oliver Milosavljević je Kongresu podneo Rezoluciju Sekcije mladih koja je usvojena (tekst).


  


Kongres je shodno Statutu konstituisao novi saziv Glavnog odbora ISS koji je javnim glasanjem dao mandat dosadašnjem rukovodstvu ISS koji čine predsednik Dragan Matić, potpredsednici Gordana Aleksić i Negoslav Jovanović i sekretar Nebojša Savić da vode ISS u narednom četvorogodišnjem međukongresnom periodu.Za predsednika Nadzornog odbora izabrana Dragana Simić, Kablovi Jagodina a za predsednika Statutarnog odbora Dimitrije Birišić, FBC Majdanpek. Izveštaj, izlaganje kao i usvojen plan rada ISS potvrdili su da ISS i dalje na pravom putu, da je i dalje samo sindikat, da nema kukanja i nema predaje. delegati Kongresa kao predstavnici radnika i članstva i rukovodstvo ISS prihvatili su odgovornost za budućnost srpske industrije i industrijskih radnika.


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"