ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije (ISS) IMT sprečio preuzimanje mašinskog parka od strane trećeg lica. Radnici IMT za smenu Upravnog odbora, Skuštine i generalnog direktora. Štrajkački odbor ISS IMT primljen u Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

UGOVOR O ZALOGU MAŠINA IMT




06.04.2012. Da je u Srbiji sve moguće, potvrđuje pripremljeni Ugovor o zalozi između IMT –a i „Agrorid“-a, (ugovor) inače najvećeg prodavca traktora IMT. Direktor IMT, Slobodan Petrović je u prethodnom periodu od Agencije za privatizaciju zatražio saglasnost na tekst Ugovora o zalozi pokretnih stvari, oprema i mašina a koje služe kao sredstvo obezbeđenja avansnog finansiranja proizvodnje IMT-a.

Vrednost zaloga iznosi 3.000.000 eura i sadržana je u „Elaboratu o proceni vrednosti mašina“ i odnosi se na predmete ručne zaloge kod zalogodavca ili trećeg lica. Prodaju mašina usled nepoštovanja Ugovora obaviće Založni poverilac (Agrorid) bez obaveze da traži mišljenje ili saglasnost Zalogodavca.

Sve ovo kao i dramatičnu situaciju u kojoj se radnici IMT nalaze usled četiri neisplaćene zarade prezentovano je državnom sekretaru Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Branislavu Zecu i njegovim saradnicima od strane Štrajkačkog odbora Industrijskog sindikata IMT.

Državni sekretar Branislav Zec je u potpunosti uvažio ono što su radnici IMT-a i članovi Štrajkačkog odbora izneli, naglasivši da je dat nalog Trezoru u vrednosti od 56 miliona dinara namenjenih radnicima IMT-a.



Na sastanku je dobijena informacija da je Agencija za privatizaciju odbila zahtev gen. direktora IMT Slobodana Petrovića o Zalogu mašina i opreme IMT-a, da je Agencija neće dozvoliti rasprodaju imovine IMT.

Sve ovo je bilo poznato diretoru Petroviću ali je on zahtevao od Upravnog odbora IMT da da saglasnost na Ugovor o zalogu. Da ova špekulacija nije otkrivena od strane ISS pitanje je kakva bi bila sudbina IMT.

U Ministarstvu, predstavnici IS IMT su dobili informacije o visini sredstava koje je vlada Republike Srbije preko mInistarstva ekonomije i regionalnog razvoja prosledila IMT-u u 2010., 2011. i 2012. godini.

2010. godine, IMT je ukupno dobio 385.400.000 dinara od čega 199.000.000 kao podršku od Vlade Republike Srbije a 186.400.000 na osnovu subvencionisane proizvodnje. Kada se ukupna suma podeli na ukupan broj radnika koji su radili u IMT-u ispada da je svaki radnik IMT-a dobijao mesečno po 40.150 dinara.

U 2011. godini IMT do 324.600.000 dinara od Vlade Republike Srbije a 135.400.000 za subvencionisanje proizvodne. Zaključno sa martom 2012. godine u IMT je ušlo 62.000.000 dinara a 56.000.000 se nalazi u Trezoru i uskoro treba da bude prebačeno na račun IMT-a. Planirano je da IMT do kraja 2012. godine dobija 10-12 miliona dinara mesečno plus subvencionisana proizvodnja.



Čuvši sve ovo, više od 400 radnika IMT-a (u IMT dolazi oko 600 radnika od ukupno 820 zaposlenih) okupljenih u velikoj sali IMT-a je burno reagovalo, što je rezultiralo potpisivanjem zahteva za opoziv članova Skupštine IMT. IMT je još uvek Društveno preduzeće i opoziv Skuštine je prvi korak u smeni Upravnog odbotra i generalnog direktora.

Radnici IMT neće stati, oni nemaju rezervnu fabriku i radno mesto, radnici su izgradili IMT i od njega žele da žive u budućnosti. Značajan broj radnika je usled pasivnosti postojećih sindikata u IMT-u i pristupio Industrijskom sindikatu Srbije koji broji preko 300 članova i pojedinačno je najbrojniji sindikat.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"