ARHIVA VESTI
     
 
Peter Scherrer i Jyrki Raina generalni sekretari Evropske i Svetske federacije metalaca (EMF i IMF) govorili na Okruglom stolu o krizi u metalskoj industriji Srbije. Politička stabilnost i nove investicije kao preduslovi razvoja.

INVESTICIJE I UPOŠLJAVANJE KAO REŠENJE




„Bez političke stabilnosti Srbija neće moći da iskoristi komparativne prednosti koje se ogledaju u atraktivnom geografskom položaju i zaradama koje su u industriji Srbije znatno niže od onih koje se isplaćuju radnicima u državama Evropske unije. Postojeći ugovor o slobodnoj trgovini Srbije sa Rusijom privlači investitore da rade u Srbiji i izvoze u Rusiju pod povlašćenim uslovima.“ Istakao je Peter Scherrer generalni sekretar EMF, na okruglom stolu u Beogradu koji se bavio pozicijom metalske industrije u Srbiji.
Jyrki Raina, generalni sekretar IMF je istakao važnost inicijativa koje srpski sindikati treba da imaju ka Vladi i resornim ministarstvima. Ukoliko sindikati, poslodavci i država ne nađu zajedničke imeniltelje propast i propadanje industrije Srbije je izvesno. Potrebno jedinstvo, idejno i akciono, su preduslov da se zaustavi propadanje metalske industrije Srbije. Prisustvo US Steel-a, Fiata, Leonija, ATB i Draxlmaier-a kao i najava velikih investicija u industriju Srbije daju nadu da ima šanse da se deindustrijalizacija srpske industrije zaustavi i krene njena konsolidacija i razvoj. Neprisustvo Okruglom stolu predstavnika Vlade doprinelo je da se „Koncept industrijskog razvoja“ i „Paket mera za ublažavanje efekata ekonomske krize“ koje je publikovalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ne razmatraju od strane učesnika Okruglog stola.
Svoj doprinos ovakvim stavovima i inicijativama izrečenih od predstavnika IMF i EMF, Industrijski sindikat Srbije (ISS), kao članica IMF i EMF, je dao kroz„Predlog mera i aktivnosti kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu u Srbiji“, „Industrijska politika Srbije“, „Razvoj industrije i socijalni položaj zaposlenih“, „Analiza radne snage u industriji Srbije“, „Rad na crno kao politička volja“ (pogledati). Ovi dokumenti su prosleđeni Vladi Republike Srbije i deo ovih stavova ISS, Vlada Republike Srbije je tokom 2009.g. i sprovela, što je rezultiralo značajnim upošljavanjem preduzeća iz metalske grupacije, a te aktivnosti se nastavljaju i u 2010.godini.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"