ARHIVA VESTI
     
 
Kada je iznos toplog obroka i godišnjeg odmora 1 dinar po danu onda nema drugog načina da sindikat zaštiti prava radnika nego da organizuje Štrajk. Sinter FMP Užice primer neodgovornog rukovođenja i odnosa prema zaposlenima.

ŠTRAJK U SINTERU FMP UŽICE




Užice, 16.11.2012.
Višegodišnje nedomaćinsko upravljanje preduzećem, nespremnost i neodgovornost zatečenih sindikata u Sinteru primoralo je ISS Sinter Užice da kao najmlađi sindikat stane u zaštitu interesa zaposlenih i 15. i 16. novembra organizuje jednočasovne štrajkove upozorenja.
Na osnovu informacije dobijene od predsednika ISS Sinter Užice Milivoja Blagojevića, jJučerašnju obustavu rada podržala je većina zaposlenih a što ne čudi kada se vide zahtevi zaposlenih i Industrijskog sindikata koji su prosleđeni direktoru.
Zaposleni i Štrajkački odbor zahtevaju da sadašnja visina dnevnog toplog obroka od 1 dinara poveća na 200 dinara, takođe da se počevši od oktobra 2012. godine dan godišnjeg odmora umesto 1 dinar isplaćuje 200 dinara. Ova dva podatka koja mogu da se nađu u rubrici „Verovali ili ne“ su jedinstven primer sa kojim se Industrijski sindikat Srbije susreo. Poslodavac takođe ne isplaćuje naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju već to čini samo za zaposlene čije je prebivalište 5 km i više od sedišta preduzeća. Izlišno je reći da je sve ovo suprotno zakonu i da će najavljeni inspekcijski nadzor to i utvrditi.
Jedan od zahteva jeste da osnovna zarada za koeficijent 1 ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene odlukom Socijalno-ekonomskog saveta.
Zahteva se i zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vreme sa svim radnicima koji u Sinteru rade mnogo duže nego što je to zakonom propisano pa su se samim tim stekli uslovi za Ugovore na neodređeno vreme.
Štrajkački odbor ISS Sinter Užice nakon utvrđene reprezentativnosti zahteva pokretanje procesa kolektivnog pregovaranja kao i da radnici koji rade na naročito teškim, napornim i po zdravlje štetnim poslovima ostvare svoja prava u skladu sa zakonom i Aktom o proceni rizika.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"