ARHIVA VESTI
     
 
Zajedničkim snagama Friedrih Ebert fondacija, IndustriAll Global Union, IndustrAll European Trade Union, EFFAT-a i UITA u Beogradu je organizovana Panel diskusija na temu radničkog suodlučivanja. Primere Nemačke i Hravtske iskoristiti u stvaranju zakonskog okvira.

ISKUSTVA U RADNIČKOM SUODLUČIVANJU
NA PRIMERU NEMAČKE I HRAVSTKE




Beograd, 14.11.2012.g. Izvesnost da će Srbija jednoga dana postati deo velike evropske porodice nalaže ozbiljnim sindikatima da idu u susret promenama pa je Panel diskusija na temu „Iskustva u radničkom suodlučivanju na primeru Nemačke i Hravstke“ okupila predstavnike Industrijskog sindikata Srbije, Samostalnog sindikata metalaca Srbije, građevine, poljoprivrede i UGS „Nezavisnost“ – IER.

Panel diskusiju je otvorio dr Michael Ehrke, direktor kancelrije FES u Beogradu istakavši da su različiti oblici radničke participacije, kako u Evropi tako i u svetu u krizi a da je to posebno istaknuto u zemljama jugoistočne i istočne Evrope gde je decenijama unazad u komunističkom i socijalističkom okruženju stvarana lažna slika uticaja radnika i sindikata a što sada u kapitalističkom miljeu koji je dominatan u tim zemljama izgleda kao rajsko okruženje. FES daje snažnu podršku nastojanjima da se u Srbiji stvori zakonski okvir radničke participacije kroz formu Saveta zaposlenih.



Govoreći o stavu SSMS predsednik Zoran Vujović je postavio pitanja kako sebi tako i prisutnima: Da li smo kao društvo i sindikati spremni da radničku participaciju, u obliku u kom je ona zastupljena u zemljama Evropske unije, primenimo na srpske uslove.



Svoje bogato iskustvo iz oblasti radničke participacije sa učesnicima diskuisje podelio je i Mato Lalić, spoljni saradnik Projektnog biroa IndustrAll GU-a/ETU-a, IUF-a/EFFAT-a u Zagrebu ohrabrujući prisutne da su Saveti zaposlenih šansa za širenje uticaja sindikata i da dobro organizovanim sindikatima Saveti služe kao sredstva jačanja pozicija kako sindikata tako i radnika.


  


O potencijalu radničkog suodlučivanja u pravcu jačanja sindikalnog pokreta detaljno i stručnu prezentaciju je imao Dr Slobodan Miladinović.

Učesnicima daleko najkorisniji i najintersantniji deo je bio sadržan u izlaganju naših sindiklanih koleginica i kolega iz Hrvatske, Vesne Mlinarić, SMS Industrijski sindikat, Ivan Tomac, SSEHH i Ljubomir Lončar, Sindikat turizma i usluga Hravtske koji su izneli svoje višegodišnje iskustvo vezano za zaživljavanje Saveta zaposlenih u Hrvtskoj. Primeri Hrvatske ukazuju da se srpski sindikati nalaze u idelnom okruženju kada je radnička participacija u pitanju jer ne postoji zakon o Savetima zaposlenih i da kako je kolega Vujović a i drugi predstavnici sindikata zaključili, ovaj posao srpski sindikati moraju da urade zajedno.

U završnom delu diskusije o nemačkom radničkom suodlučivanju, istorijatu i praksi izlagao je Klaus Jessolat, NGG. Nemačko radničko suodlučivanje i mogućnosti koje daje predstavljaju izazov i osnov za sve one koji žele da radničko suodlučivanje zaživi u nacionalnim zakonodavstvima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"