ARHIVA VESTI
     
 
Vlada Republike Srbije (Radna grupa za Železaru Smederevo) nezainteresovana da produži stari kolektivni ugovor do dolaska novog strateškog partnera ili otpočne pregovore za novi kolektivni ugovor. Na ovaj način je otvoreno pokazala nebrigu za rešenje statusa oko 5.200 zaposlenih smederevskih metalurga i članova njihovih porodica

MI SAMO ŽELIMO DA RADIMO!




Kako 5.200 zaposlenih ne bi došlo u situaciju “bezugovornog stanja”, posle isteka važenja postojećeg kolektivnog ugovora koji ističe 15.12.2012. godine, kada se ne bi znala prava i obaveze zaposlenih i poslodavca, menadžment kompanije Železare Smederevo u vidu “infuzije” reprezentativnim sindikatima u ovoj fabrici ponudio potpisivanje “Sporazuma o produženju privremenog važenja Kolektivnog ugovora” u trajanju od jednog meseca – odnosno važnost postojećeg Kolektivnog ugovora do 15. januara 2013. godine.

U Železari Smederevo, kod 5.200 zaposlenih i reprezentativnih sindikata vlada velika zabrinutost ovakvom nebrigom Vlade Republike Srbije (Radne grupe za Železaru Smederevo), što nas dovodi u sumnju da je ovo zaista “socijalno odgovorna vlada”.

Reprezentativni sindikati Železare Smederevo i menadžment kompanije više puta su informisali Ministarstvo privrede i finansija na isticanje važenja Kolektivnog ugovora i problem koji može da nastane za 5.200 zaposlenih ali “odgovorni koji su zaduženi za Železaru”, nisu nas udostojili nikakvog odgovora! Ovde nema ni slova “S” od “socijalnog partnerstva i dijaloga”, na kojem su insistirali članovi Radne grupe i reprezentativni sindikati i dogovorili da je to jedini i pravi način međusobne komunikacije.

Ovakvo ponašanje ne uliva poverenje kod zaposlenih u Železari Smederevo, tako da zaposlene i reprezentativne sindikate navodi da opravdano sumnja kako neko smederevskim metalurzima sprema “svilen gajtan” ! Ova situacija je sasvim sigurno najteža od postojanja Železare Smederevo u njenom 100 godišnjem radu. Da podsetimo one koji bi lako da se odreknu Železare Smederevo, da Srbija 2013. godine obeležava 100 godina postojanja Železare Smederevo. Obaveza je sadašnje generacije zaposlenih smederevskih metalurga da sačuvaju za svoju decu posao i nastave da proizvode čelik za potrebe čitave srpske privrede.

Do skora svim političarima, predsednicima partija, država i vlada, privrednicima, analitičarima, bila su puna usta Železare Smederevo, nekadašnjeg U. S. Steela. Svi su se kačili za rezultate Železare, tražena je „karta više“ da se u Železaru uđe, slika sa radnicima u postrojenjima, oko Čeličane, Visoke peći, Tople i Hladne valjaonice…i svi oni su tada isticali Železaru kao “Ponos Srbije”, najvećeg izvoznika u Srbiji. Ameri su otišli, Železara je ostala, naša, srpska. U Železari su ostali naši radnici, stručnjaci, dobar Kolektivni ugovor o pravima i obavezama radnika, o bezbednosti na radu, visokoobučeni industrijski radnici i respektabilni industrijski kapaciteti. Kome je od interesa da sve ovo negira i ostavi 5.200 zaposlenih bez Kolektivnog ugovora?

Gospodo iz Vlade, Ministarstva privrede i finansija Republike Srbije, članovi Radne grupe za Železaru Smederevo, fer je da zaposlenima Železare i građanima Smedereva kažete istinu o daljoj sudbini zaposlenih, njihovih porodica i građana Smedereva. Ne kao što radite, od danas do sutra, od meseca do meseca, od “tendera” do “tendera”, a sve u smislu “ne lipši magarče do zelene trave”… a baš nas briga za 5.200 radnika, članova njihovih porodica i građane Smedereva.

RADNICI ŽELEZARE SMEDEREVO ŽELE ISTINU, SVOJA PRAVA, ŽELE KOLEKTIVNI UGOVOR!

  Preuzmite saopštenje za javnost 13.11.2012. godine >>

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"