ARHIVA VESTI
     
 
Sada znamo kako izgleda kada štrajk organizuje direktor. Država koja je dala IMT-u milione eura i sačuvala direktoru fotelju, ne valja. Industrijski sindikat Srbije obavestio zaposlene o svom stavu prema direktorskom štrajku.

ŠTRAJK PO NALOGU DIREKTORA




Beograd, 09.11.2012.

IMT kao jedan od preostalih srpskih giganata godinama uživa privilegiju da kao preduzeće obuhvaćeno procesom Restrukturiranja dobija državnu pomoć – subvencije kao i sredstva za svaki proizveden traktor. Godinama unazad IMT vodi jedan takođe posrnuli direktor koji je posegao za krajnjom merom jer je shvatio da je „muženje“ države pri kraju i da će morati da deo svoje „stručnosti“ stavi u funkciju, obezbedi proizvodnju i radnicima obezbedi zarade a ta krajnja mera jeste organizovanje Štrajka. Punu podršku direktoru i njegovom prenemaganju i prozivanju države i srpskih ministara dali su „posrnuli reprezentativni sindikati – ASNS, Nezavisnost, Naš sindikat- Sloga i Savez samostalnih sindikata metalaca“ IMT-a koji su suorganizatori i učesnici štrajka.

Na poziv sindikata,  od 800 zapsolenih IMT, odazvalo se skoro 200 radnika a među njima su dominirali radnici i radnice  iz upravne zgrade IMT,  među njima i sekretarica generalnog direktora. Fotografije prisutnih biće prosleđene direktoru koji je službeno otišao u Bolonju da napravi poslove slične onim u Pakistanu i time otkači državu njenom ucenjivačkom politikom po pitanju subvencija. Dominantni zahtev „štrajkača“ je vezan za nastavak subvencionisanja proizvodnje i dobijanja finansijskih sredstava kako bi IMT mogao kao i u prošlosti da proizvodi čitavih 600 traktora godišnje.

 Podsećamo da je u aprilu mesecu 2012.g. Industrijski sindikat IMT-a organizovao štrajk koji direktor nije podržao a ni sindikalne kolege. Zahtevi su bili: isplata zaostalih zarada, pokretanje profitabilne proizvodnje u IMT-u, poštovanje kolektivnih ugovora i zakona Srbije. Tada je ove zahteve ne samo podržalo nego i formulisalo preko 600 radnika, učesnika štrajka. Rezultat toga je da je direktor Petrović predsednika Industrijskog sidnikata IMT-a Petra Grbića izbacio sa posla i da sprema milione dinara iz prizivanih sredstava državnih subvencija za plaćanje kazni jer ne poštuje zakone Srbije ni prava radnika. To nećete naći u štrajkačkim zahtevima ali ISS istrajava u nameri da radnicima IMT-a bude bolje a prvi i najznačajniji boljitak će biti smena direktora Petrovića.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"