POSETA SEKCIJE MLADIH GSM «NEZAVISNOST» KOLEGAMA FTM CGT, FRANCUSKA

STICANJE ZNANJA I ISKUSTVA ZA BUDUĆNOST

Beograd, 19.03.2007.
Grupa od deset predstavnika Sekcije mladih GSM «Nezavisnost» boravila je u poseti sindikatu metalaca Francuske FTM CGT i odboru mladih FTM CGT, u periodu od 12. do 16.marta 2007.godine. Poseta je organizovana u sklopu dobre i intenzivne saradnje dva sindikata, FTM CGT i GSM «Nezavisnost». Tokom petodnevnog boravka u Parizu delegacija mladih GSM «Nezavisnost» imala je priliku da kroz sadržajan program stekne informacije i iskustva koja će im koristiti u daljem sindikalnom radu.

Nakon obilaska sedišta CGT-a i FTM, kolege iz kolektiva mladih, Boris Plazzi i Julien Gorrand su nas upoznali sa radom kolektiva mladih FTM CGT, njihovim ciljevima, aktivnostima koje sprovode, načinom funkcionisanja. Kolegama iz kolektiva mladih FTM CGT prezentovali smo rad Sekcije mladih GSM «Nezavisnost» i GSM «Nezavisnost» i uslove u kojima kao sindikat delujemo (ekonomsku situaciju, položaj mladih u Srbiji...).

Drugog dana posete Jean Francois Care nam je govorio o istoriji sindikalnog pokreta u Francuskoj i o istoriji CGT-a, a Boris Plazzi je izložio način organizovanosti CGT i FTM. Istog dana posetili smo Salon CE i CHSCT i prisustvovali debati na temu socijalne politike i globalizacije u kojoj su učestvovali i Bernard Thibault, generalni skeretar CGT i Guy Ryder (ITUC).

O privatizaciji i o primerima privatizacije preduzeća u Francuskoj nam je govorio kolega Paskal, a o Evropskoj uniji i socijalnoj politici u okviru Evropske unije Christian Pilichowski. Mladi iz Srbije su imali priliku da posete fabriku "Renault trucks" u Lionu. Poseta ovom preduzeću obuhvatila je razgovor sa sindikalnim predstavnicima, kolektivom mladih, prezentaciju "Renault trucks" od strane poslovodstva kao i obilazak pogona.

Pomenute teme propraćene su živom diskusijom učesnika i pokazano je izuzetno interesovanje za što boljem upoznavanjem i sagledavanju razlika i sličnosti dva sindikata. Osim sindikalnog ova poseta je značajna i u smislu kulturne razmene, upoznavanje druge zemlje, druge kulture.

Na kraju smo zaključili da je poseta bila uspešna i nadasve korisna i da ćemo i ubuduće nastaviti da sarađujemo. Mladi iz oba sindikata će razmenjivati informacije o svojim planovima i aktivnostima i dogovarati se o nekim konkretnijim vidovima saradnje. Iz Francuske se vraćamo sa novim iskustvom, znanjem, ali i novim prijateljima. Zahvalni smo našim prijateljima iz FTM CGT na dobro organizovanoj poseti i toplom prijemi i nadamo se da ćemo biti u prilici da uzvratimo gostoprimstvo našim prijateljima iz kolektiva mladih FTM CGT, u što skorijem vremenu.