ARHIVA VESTI
     
 
Srpska napredna stranka pred izbore obećala pomoć radnicima AD Interlemind Leksovac. Interlemind upropašten, radnici razjureni a poslodavac se razračunava sa sindikatima.

VUČIĆU POMAGAJ




Leksovac, 30.10.2012.

Sprovodeći predizborne aktivnosti predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan, Milovan Drecun, kao i članovi pravnog saveta SNS iz Leskovca razgovarali su sa preko 50 radnika AD Interlemind iz Leskovca koji su izneli probleme koji su nastali od trenutka privatizacije pa sve do današnjih dana. Prošli su izbori, situacija u AD Interlemindu je još gora nego tada ali je obećanje, sada vladajuće Srpske napredne stranke, ostalo.

Predsednici Samostalnog sindikata i Industrijskog sindikata Interleminda Milenković Saša i Stanković Dragan uputili su pismo Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade RS, Nikoli Selakoviću, ministru pravde, Novici Stefanoviću predsedniku Apelacionog suda u Nišu, kao i predsednicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoranu Vujoviću i Industrijskog sindikata Srbije, Draganu Matiću, zahtevajući njihovo uključenje u razrešenju agonije u kojoj se radnici Interleminda nalaze, trilera sa elemntima korupcije i kriminala.

U pismu se između ostalog kaže: „Upozanjemo Vas sa veoma teškom situacijom i ogromnim problemima sa kojima se suočavaju radni ljudi u AD „Interlemind“ Leksovac posle izvršene privatizacije koja nažalost nije donela ništa dobro zaposlenima u ovom akcionarskom društvu. U januaru 2005.godine aukcijskom prodajom bugarski biznismen Valentin Zaharijev i njegova firma „Intertrust“ postaju većinski vlasnici odnosno vlasnici 70% kapitala DP „Lemind-FPL“ Leksovac čiju kupoprodaju su „kumovali“ nekadašnji bivši funkcioneri RS Aleksandar Vlahović i Mirko Cvetković. Iako je vredela mnogo više firma je prodata za samo 1. 384.993 eura. U trenutku privatizacije u radnom odnosu je bilo 228 zaposlenih. Nova fabrika za izradu sendvič panela je izgrađena kreditima i stavljanjem pod hipoteku kompletnih postojećih pogona tj ukupne fabrike. U ovom trenutku AD Interlemind Leskovac duguje većinskom vlasniku Valentinu zaharjevu oko 14 miliona evra a skoro celokupna imovina je stavljena pod hipoteku. Praktično nakon sedam godina Interlemind je dužnik svom gazdi. Skupština manjinskih akcionara već nekoliko godina nije održana, akcionarima se ne dozvoljava uvid u finansijko poslovanje a što je u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima.Zaposlenima i predsednicima sindikata se otkazuju Ugovori o radu a od 228 radnika sada je na poslu 101. Zaposleni imaju osećaj mobinga, svakodnevno doživljavaju traume a jedan kolega je zbog ucena, šikaniranja i maltretiranja izvršio samoubistvo. Na učesnike štrajka nasrće se kamionima i time ugrožavaju životi radnika. 48 radnika, najviše mladih ljudi, je ostalo bez posla uz otpremninu od 25 000 do 50 000 dinara. Mnogi od njih su deca naših radnika koji su se odrekli svojih radnih mesta i otpremnina kako bi zaposlili svoje najmilije. Lokalna vlast, koja je još uvek u rukama demokrata i gradonačelnika Slobodana Kostića imaju izuzetnu saradnju sa poslovodstvom AD Interleminda a ta saradnja nema zdravu osnovu. Na osnovu svega napred navedenog energično zahtevamo preispitivanje privatizacije u AD Interlemind Leksovac kao i kontrolu finansijskog poslovanja. Takođe zahtevamo ažuriranje svih krivičnih prijava protiv poslovodstva AD Interlemind kao i ažuriranje svih tužbenih zahteva koje su zaposleni podneli Osnovnom sudu u Leskovcu u vezi prestanka radnog odnosa.“

Buduće vreme pokazaće šta znače obećanja data u predizbornoj kampanji i da li će se bombaste izjave partisjkih a sada državnih funkcionera ostvariti kada su u pitanju radnici AD Interlemind Leskovac.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"