ARHIVA VESTI
     
 
Sekcija žena "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare Smederevo

OBELEŽILA SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKI




Smederevo, 24.10.2012.

"Nezavisni sindikat metalaca" Železare Smederevo u saradnji sa lekarima onkolozima iz Z.C. "Sveti Luka", obeležio je 24. oktobar ''Svetski dan borbe protiv raka dojke''. Na centralnom gradskom trgu u Smederevu sekcija žena organizovala je deljenje prigodnih flajera i anketiranje smederevki, kako bi se ustanovilo koliko znaju o prevenciji ove opake bolesti. Ova edukativna akcija organizovana je sa ciljem podizanja svesti žena o ovoj opakoj bolesti i animiranja javnosti o ovom sve više gorućem problemu, koji pogađa ne samo obolelu osobu nego društvo uopšte. Anketom je obuhvaćeno 532 građanki Smedereva. Kada se uradi analiza anketnih listića, "Nezavisni sindikat metalaca" Železare Smederevo će izaći sa relevantnim podacima, koliko su naše sugrađanke upoznate sa prevencijom, sprečavanjem raka dojke.


  


U Evropi se godišnje registruje 430.000 novih slučajeva raka dojki. Samim tim, rak dojke je najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu. Svake godine u Srbiji se otkrije oko 3.700 novih slučajeva, a čak oko 1.700 žena umre od ove bolesti koja je izlečiva,ukoliko je diagnostifikovana na vreme. U svetu se procenjuje da svaka 12 žena oboli od karcinoma dojke. U Srbiji je situacija nešto malo gora, svaka osma žena oboli od karcinoma. Jedan od ciljeva akcije koju je organizovao "Nezavisni sindikat metalaca" sproveden koleginicama iz sekcije žena je da se broj obolelih od raka dojke smanji.


  


Mesečni samopregled, redovne preventivne kliničke kontrole i mamografski pregled posle 50 godine života, od presudne su važnosti za rano otkrivanje raka dojke. Vrlo je važno da se bolest što pre otkrije, jer naknadno lečenje zavisi od stadijuma bolesti.


  



O detaljima prevencije i lečenju raka dojki sugrađanke su informisale lekarke-onkolozi sa Onkološkog odeljenja Z.C. "Sveti Luka" u Smederevu. U sklopu akcije u onkološkom odeljenju izvršeno je osam pregleda dojki, za koje su lekarke nakon razgovora sa sugrađankama, smatrale za potrebnim.



 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"