Teška sadašnja pozicija i neizvesna budućnost evropske industrije čelika rezultirala sastankom Evropske unije sektor za čelik, sindikata i Saveta zaposlenih u Briselu.

IMA LI EVROPSKI ČELIK BUDUĆNOST

Sastanak visokog nivou u vidu Okruglog stola o sadašnjosti i budućnosti Evropske industrije čelika koji je održan u Briselu pored predstavnika Evropske unije iz sektora čelika okupio je predstavnike Industrijskog evropskog sindikata i predstavnika Saveta zaposlenih. Kao što je poznato sektor čelika je teško pogođen ekonomskom krizom tako da je još tokom 2009.godine proizvodnja opala za trećinu. Tokom 2010 i 2011 došlo je do blagog oporavka usled tražnji glavnih korisnika čelika ali to nije bilo dovoljno da se dođe do nivoa proizvodnje i cena koje obezbeđuju ako ne rast ono barem zadržavanje proizvodnje na nivou koji je tada postojao. Nažalost u toku 2012.g. desio se još jedan značajan pad u proizvodnji sirovog čelika od 4,6%. Nisu sve države i ekonomije podjednako pogođene ali je primetno da se iz krize izuzetno teško izlazi. Većina proizvođača je značajno smanjila proizvodnju što je bio odgovor na nisku tražnju i cene. Zastoji u proizvodnji u Belgiji, Nemačkoj, Poljskoj, Luksemburgu i Španiji dodatno su doprineli stagnaciji i padu produkcije. Ova situacija navela je udruženja Tajani i Andor da sazovu Okrugli sto na vrlo visokom nivou sa ciljem razmatranja budućnosti evropske industrije čelika, platforme za dijalog između sindikata i Evropske komisije za čelik.

Održani  Okrugli sto ispunio je osnovni cilj a to je identifikacija faktora koji utiču na konkurentnost Evropske industrije čelika.

Evropska asocijacija industrije čelika (EUROFER) i predstavnici sindikata (IndustrALL) kao i predstavnici Saveta zapsolenih u industriji čelika identifikovali su 11 oblasti od posebnog značaja za konkurentnost industrije čelika. Međunarodna konkurentnost, prisutnost protekcionizma i nelojalne prakse, nedostupnost sirovinama, veći troškovi usled nacionalnih azkonodavstava, kao i neujednačenost izdvajanja troškova za primenu klimatskih politika i klimatskih ciljeva uzročnici su razlika koje su na sastanku predočeni.Bez stimulisanja ključnih sektora kao naručioca i potrošača čelika nemoguće je doseći proizvodnju iz „daleke“ 2004-2008. Industrija čelika mora biti bazirana na dugoročnim investicijama uvažavajući ciljeve koje je postavila evropska unija i instrumente različitih politika EU-a kao što su očuvanje radnih mesta i zaštita životne sredine. Sindikati su naglasili da je nedostatk investicija uzrokovao dugoročni rizik konkurentnosti u sektoru čelika. Od strane sindikata je takođe izrečeno mišljenje o ravnopravnom tretmanu i normama svih proizvođača čelika a što u ovom trenutku nije ostvrivo.

Sledeći sastanak planiran je za kraj novembra.

Industrisjki sidnikat Srbije sa pažnjom prati i učestvuje u svim aktivnostima Evropskog industrijskog sindikata preko svog predstavnika Milete Gujaničića iz Nezavisnog sindikata metalaca Železara Smedervo. Naša zabrinutost za budućnost železare umanjena je sve izvesnijom prodajom Železare ruskoj kompaniji Ural Vagoni.