UGS "NEZAVISNOST"

FORMIRAN PROGRAMSKI ODBOR ZA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

Beograd, 15.03.2007.
U Beogradu je 12. marta 2007. godine održana prva sednica Programskog odbora za bezbednost i zdravlje na radu UGS "Nezavisnost". Osim članova odbora izabranih u granskim sindikatima, sednici su prisustvovali i Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost", Tanja Vukmirović, Inspekcija rada pri Ministarstvu za zapošljavanje i socijalnu politiku, Gordana Aleksić, potpredsednik UGS "Nezavisnost" i Vera Kondić, stručna služba UGS "Nezavisnost".

Nakon uvodnog izlaganja predsednika odbora i presednika UGS „Nezavisnost“ otpočeo je radni deo po usvojenom dnevnom redu i to: 1. Konstituisanje odbora. Odlukom Glavnog odbora UGS „Nezavisnost“ za predsednika programskog odbora izabran je Slavko Luković, sekretar UGS „Nezavisnost“, a za sekretara odbora izabran je Branisav Ađžić.

U drugoj tački razmatrao se operativni član rada Programskog odbora za 2007.godinu. Obzirom da se radilo o konstitutivnoj sednici, članovi odbora nisu bili pripremljeni za diskusiju po ovoj tački pa je predsednik Luković predložio da članovi odbora u roku od 10 dana dostave elemente plana, što bi se uklopio u predlog plana o čemu će odbor dati svoje mišljenje na sledećoj sednici planiranoj za dvadesetak dana.

U trećoj tački dnevnog reda razmatrao se izveštaj o radu inspekcije rada za 2006.godinu. U ime inspekcije rada nacrt izveštaja je predstavila Tanja Vukmirović.Izveštaj će biti dostupan našem sindikatu po njegovom kompletiranju do sledećeg sastanka odbora.

Ono što je posebno značajno za GSM „Nezavisnost“ je da je u 2006.godini bilo 54 smrtna slučaja na radu ( od toga 19 u metalskom kompleksu). Gospođi Tanji Vukmirović je data informacija o akciji GSM „Nezavisnost“: „Bezbedan posao, dobar posao“, kao i na povećan broj incidenata sa teškim posledicama u grani metalaca i da ćemo inspekciju i Ministarstvo naknadno kontaktirati i zatražiti podršku za akciju „Bezbedan posao, dobar posao“.

Programski odbor za bezbednost i zdravlje na radu je dogovorio Konferenciju posvećenu Međunarodnom danu bezbednosti i zdravlja na radu, pod nazivom „Pristojni uslovi rada“, kao i prezentaciju „procene rizika“.

Uskoro se očekuje i potpisivanje Sporazuma o saradnji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Unije poslodavaca i reprezentativnih sindikata (SSS i „Nezavisnost“) koji je dat Socijalno-ekonomskom savetu na razmatranje i usvajanje. Nažalost, nepotpisivanje ovog sporazuma direktno je vezano za nefunkcionisanje SES i neodržavanja sednica.