ARHIVA VESTI
     
 
Učesnici panel diskusije o Ekonomskim prioritetima Vlade Srbije u organizaciji NIN Fokusa i Privredne komore Srbije potvrdili ranije iznete stavove koji su u duhu izreke Nikole Pašića „Spasa nam nema, propasti nećemo“.

EKONOMSKI PRIORITETI VLADE SRBIJE




Beograd, 03.09.2012


U kratkom vremenskom periodu NIN Fokus i Privredna komora Srbije organizovali su po drugi put panel disksusiju sa temom „Ekonomski prioriteti Vlade Srbije“. Tema je privukla respektabilan broj predstavnika Vlade Republike Srbije, privrednika, predstavnike Privredne komore Srbije, kao i predstavnike MMF, Svetske banke, Američke privredne komore, zavidan broj predstavnika medija i sindikata. U najvećem delu izlaganja učesnici diskusije su iskazali saglasnost da je Srbija, njena ekonomija i privreda u izuzetno delikatnoj situaciji, sa skučenim manervarskim prostorom i finansijskim sredstvima da se izađe iz višegodišnje krize.



Vlajko Senić, državni sekretar za finansije i ekonomiju u vladi Republiek Srbije je jasno ukazao da bez pomoći MMF i Svetske banke Srbija ne može omogućiti finansijska sredstva a da glavni prioriteti Vlade RS moraju biti smanjenje budžetskog deficita, značajnija podrška privredi, smanjenje plata menadžerima u javnim preduzećima. Za očekivati je da će doći do povećanja PDV-a i poreza na dobit. Poljoprivrednici mogu očekivati da će vlada učestvovati u saniranju štete izazvane sušom, penzoneri mogu očekivati trinestu penziju a privreda subvencionisane kredite sa kamatama ne većim od 2%.




Po rečima Zorane Mihajlović, ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine doći će do ukidanja značajnog broja Agencija naročito u okviru njenog ministarstva a deo tih poslova će biti prebačen u samo ministarstvo. Energentska efikasnost, reciklažni centri i zeleni izvori energije su u vrhu prioriteta minstarstva energetike a ministarstvo će poraditi na profesionalizaciji menadžerske strukture i departizaciji rukovodioca u državnim preduzećima javnog sektora.



Učesnici diskusije su bez komentara ispratili izlaganje Bogadana Lisovolika šefa kancelarije MMF-a u Srbiji koji je ukazao na neprihvatljivi nivo nelikvidnosti srpeke privrede i nesolventnost velikog broja srpskih preduzeća. On je podvukao da 10 avgusta 2012g dugovanje državnog sektora prema poveriocima je iznosio 110 milijardi dinara.  Zabrinjavajući je broj raskinutih privatizacija i neprimereni broj radnika koji rade u javnom sektoru dok se broj zaposlenih u privredi smanjuje. Srbija ne može očekivati podršku od MMF-a dok se ne izmeni novi sporni zakon o Narodnoj banci. 


Od Miloša Đurkovića, predstavnika Američke privredne komore je dobijena informacija da je vlada Republike Srbije dobila od Američke privredne komore osam prioriteta koji treba da se ispune ukoliko Srbija želi nastavak na putu evropskih integracija a jedna od tih osam tačaka jeste i radikalna izmena radnog zakonodavstva.


 



Predstvanicima vlade pitanje je postavio i Lu Brefor šef kancelarije Svetske banke u Beogradu želeći objašnjenje o monpolskoj poziciji javnih preduzeća i stanje preduzeća u restrukturiranju kao i šta se događa i ko kontroliše finansije koje ostaju na nivou lokalnih samouprava i čiji su se prihodi značajno povećali. Gospodin Brefor Srbiju vidi kao centralnu zemlju za distribuciju energije na prostoru jugoistočen Evrope, kao zemlju koja će privući investitore za ulaganje u obnovljive izvore energije, mini hidroelektrane, vetrogeneratori i sunčana energija. 


Diskusiju je pratio značajan broj domaćih privrednika i predstavnika sindikata a ispred ISS-a panel diskusiji je prisustvovao predsednik Dragan Matić. NIN Fokus i Privredna komora Srbije najavili su nastavak disksuije na istu temu za drugu polovinu septembra meseca.


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"