ARHIVA VESTI
     
 
Da li je autoritet države Srbije i ministra Mlađana Dinkića dovoljan da Ivan Hemšild generalni direktor Goša FŠV poštuje sadržinu potpisanog Sporazuma. Samostalni sindikat i Industrijski sindikat Goša FŠV podneli krivičnu prijavu protiv Goša FŠV.

SPORAZUM SE MORA POŠTOVATI




Beograd, 27.08.2012.g.

Tromesečna burna dešavanja i štrajk u Goša FŠV okončan je „Sporazumom o ponovnom pokretanju proizvodnje i prestanku obustave rada u Goša FŠV“  a sindikati potpisnici Sporazuma SSM Goša FŠV i IS Goša FŠV su ispunili svoju obavezu i radnici su se vratili u hale. Zabrinuti za poštovanje Sporazuma sindikati su uputili dopis rukovodstvu fabrike zahtevajući da rukovodstvo fabrike aktivno deluje u realizaciji svojih obaveza i ispuni dinamiku isplate zaostalih zarada te vrati sve radnike na posao.

Neophodno je poštovanje Zakona u primeni obračuna zarada zaposlenima, puno poštovanje Rešenja o plaćenom odsustvu i godišnjem odmoru kao i da se obezbedi naknada putnih toškova i troškova ishrane, što je Sporazumom i predviđeno. Poslodavac mora da obračune zarada od maja 2012.godine prilagodi neposrednoj primeni odredaba Granskog kolektivnog ugovora metalaca i uskladi koeficijente za karakteristične grupe poslova u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom. Sindikati zahtevaju i nastavak procesa kolektivnog pregovaranja, primenu odgovarajuće cene radnog sata i ukazuju na spornost primene takozvanih fiksnih plata kod određenog broja zaposlenih.

Kod zaposlenih i sindikata postoji bojazan da ni potpis ministra Mlađana Dinkića na sadržinu Sporazuma neće biti dovoljan u ispunjenju obaveza koje je potpisao Ivan Hemšild, generalni direktor Goša FŠV. Policijskoj upravi u Smederevu je dostavljena Dopuna krivične prijave protiv direktora Goša FŠV vezano za otpremninu 19 vagona koji su otpremljeni u 2012.g.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"