Radnici Želvoza bez overenih zdravstvenih knjižica. Malo posla za remontere šinskih vozila.

REMONTERI ŠINSKIH VOZILA BEZ POSLA

Beograd, 22.08.2012.

Višegodišnje propadanje fabrike Želvoz Smederevo nateralo je predstavnike reprezentativnih sindikata Želvoza da izdejstvuju sastanak u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja koje je bilo domaćin predstavnicima sindikata, gradonačelnici Smedereva Jasni Avramović, predstavnicima Fonda zdravstva, Ministarstva finansija i ekonomije, Agencije za privatizaciju, zastupniku kapitala Želvoza a Ministarstvo rada je predstavljala Radmila Bukumirić Katić.

Učesnici ovog sastanka su trebali dati odgovor predstavnicima sindikata kada će se i na koji način obezbediti overa zdravstvenih knjižica za preostalih 899 radnika Želvoza. Očekivanja sindikalaca su bila velika ali dobijeni odgovori pre svega od predstavnika Fonda za zdravstvo ukazuje da će se zdravstvene knjižice overiti tek pošto Želvoz izvrši uplatu novca i izvrši povezivanje radnog staža za sve zaposlene. Ranije procedure povezivanja radnog staža koje su važile u 2011.g. su zaustavljene jer je Ustavni sud ukazao na neustavnost takvog modela a novi predlog rešenja niti je predložen niti usvojen. Konstatovano je da su kapaciteti Želvoza i drugih srpskih remontera preveliki za potrebe tržišta u Srbiji i da bi poslove trebalo potražiti na inostranom tržištu gde je konkurencija izuzetno jaka.

Ivan Đurković ispred Agencije za privatizaciju najavljuje izradu studije budućnosti Želvoza ukazavši da država nema snage da se bavi problemima remontera i da će se ići u pravcu prodaje i privatizacije ali u ovom trenutku nema kupaca a mala verovatnoća je da će ih uskoro i biti. Predsednik Industrijskog sindikata Želvoza Đorđević Slavoljub je postavio pitanje odgovornosti za situaciju u kojoj se Želvoz i radnici nalaze i najavio obraćanje ministru Mlađanu Dinkiću koji je u prethodnom mandatu pokazao inventivnost koja je rezultirala značajnim uposlenjem remontera od strane Železnica Srbije. Problem nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica je ostao i pitanje je kada i kako će biti razrešen.