Sporazum odložio štrajk u Minel EOP. Do kraja 2012. godine dostići dinamiku zarada mesec za mesec.

SPORAZUMOM SPREČEN ŠTRAJK U MINEL EOP

24.07.2012.
Višemesečno kašnjenje zarada i neispunjena obećanja generalnog direktora Konstantina Ponomarjeva naterala su Industrijski sindikat Srbije Minel EOP i Samostalni sindikat metalaca Srbije da posle jednočasovnog Štrajka upozorenja najave Štrajk zahtevajući isplatu zaostalih zarada i uplate poreza i doprinosa koleginicama i kolegama koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.
Ispred Štrajkačkog odbora sindikata u pregovorima su učesvovali predsednik IS Minel EOP Bora Savić, Radomir Živojinović i predsednik ISS Dragan Matić. Po ovlašćenju generalnog direktora pregovore je vodio profesor Ljubomir Lukić, savetnik generalnog direktora.
U pregovorima je učestvovao i novi direktor Minel EOP Aleksej Smirnof. U toku pregovora dogovoreno je da se do 27. jula isplati jedna zarada i da se obezbede sredstva kako bi zaposleni koji imaju uslov za penziju to pravo mogli i da ostvare. Isplata zarada podrazumeva uplate za prevoz i topli obrok.
Zahtev štrajkačkog odbora je da se do 17. avgusta uplati još jedna zarada uvećana za 40% . Sindikat je zahtevao da rukovodstvo firme dostavi Program rada i uposlenosti do kraja 2012. godine. Sindikati će poslodavcu takođe dostaviti Predlog načina i dinamike isplata zaostalih zarada do kraja 2012. godine.
U narednom periodu je za očekivati dolazak strateškog partnera, veću uposlenost i normalizaciju isplata zarada.