ARHIVA VESTI
     
 
Udruženje poslodavaca „Poslodavac“ održalo panel diskusiju –Socijalna tržišna privreda i ekonomski izlaz iz krize. Preporuke nemačkih poslodavaca srpskim poslodavcima i primeri dobre prakse za izlaz iz krize. Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije na panelu o ekonomskim reformama.

NEMAČKA PODRŠKA EKONOMSKIM REFORMAMA




19.07.2012. Uz podršku Konrad Adenauer fondacije(KAS), udruženje poslodavaca „Poslodavac“ je u Beogradu organizovalo još jednu panel diskusiju, ovoga puta na temu „Socijalna tržišna privreda i ekonomski izlaz iz krize“. Diskusija je održana u pravom trenutku za Srbiju, pred izbor nove vlade, sa šansom da novoizabrani ministri što pre krenu u neophodne reforme.


Panel je otvorio predsednik Skupštine udruženja „Poslodavac, dr. Milan Janković uz komentar o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji, brojnim problemima, aktuelnom zakonodavstvu, stanju socijalnog dijaloga i neophodnim promenama.


  


Svoj doprinos diskusiji dala je i Jagoda Lazarević, stručnjakinja Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja-Odeljenje za bilateralnu ekonomsku saradnju, istakavši da Nemačka i njeni poslodavci čine značajan deo stranih investitora u Srbiji. Čak 76 nemačkih firmi sa preko 25 000 zaposlenih trenutno radi u Srbiji a mogućnosti za saradnju su mnogo veće. Ipak primedbe nemačkih poslodavaca u vezi korupcije i nepotrebne birokratije sprečavaju njihovo veće prisustvo u Srbiju. Šanse za obnovu srpske privrede postoje a to su potvrdili i ekonomski pokazatelji o stabilnosti srpskog kreditnog rejtinga, dolasku velikih investitora i pokretanju proizvodnje u FIAT-u i Beneton ali i prognoze MMF o rastu BDP u 2013. godini.


  


Kao puno puta do sada podršku Srbiji, srpskim poslodavcima i inicijativama za reforme dao je direktor KAS, Henri Bonhet. Konkretne preporuke nemačkih poslodavaca i primere dobre prakse preneo je velikom broju učenika u panelu Matthias Schaefer, šef Ekonomskog odeljenja Kancelarije KAS u Berlinu. Prisustvo predstavnika Industrijskog sindikata Srbije na panelu o ekonomskim reformama u Srbiji i podršci nemačkih poslodavaca je jasan znak da Udruženje poslodavaca „Poslodavac“ računa na ozbiljne partnere za socijalni dijalog i njegovu obnovu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"