ARHIVA VESTI
     
 
U Privrednoj komori Srbije (PKS) održana panel diskusija NIN Fokus-a i PKS „Ekonomski prioriteti Srbije“. Učešće odlazećeg predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, ekonomskih eksperata opozicionih stranaka ali i aktuelne vlasti kao i predstavnika Industrijskog sindikata Srbije(ISS) i Saveza samostalnih sindikata Srbije. Obraćanje Lu Brefora, direktora kancelarije Svetske banke u Beogradu.

HITNO POKRETANJE REFORME




04.07.2012.

U Privrednoj komori Srbije je organizovana panel diskusija NIN Fokus-a i PKS-a „Ekonomski prioriteti Srbije“ uz prisustvo velikog broja predstavnika privrede, domaćih i stranih privrednih komora, ambasada, predstavnika sindikata, eksperata i novinara.

Predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin je kao uvodni panelista promovisao novi Ekonomski koncept od 2012-2016. godine kojim Privredna komora Srbije kroz 87 preporuka treba da pokaže kako treba kreirati koncept održive privrede Srbije. Preporuke se odnose pre svega na hitne mere zaustavljanja pada industrijske proizvodnje, smanjenje javnog duga, reformu javnog sektora, reformu tržišta rada i koncepta zapošljavanja, stvaranje konkurentnosti Srbije, naplati poreza, smanjenje administrativnih procedura, skraćenje sudskih procesa, smanjenje broja parafiskalnih poreza, reformu poreza i doprinosa na zarade, smanjenju inflacije, destimulaciji špekulativnog toka kapitala, reformi radnog zakonodavstva, privlačenju stranih investitora, završetku restruktuiranja i višegodišnjih stečaja itd.

Skupu se obratio i Lu Brefor, direktor kancelarije Svetske banke u Beogradu koji je podržao ekonomske reforme u Srbiji istakavši da nije sve tako crno kao što se govori u javnosti.

Učesnik panela je bio i odlazeći premijer Mirko Cvetković, a govorio je o deficitu budžeta ali ne i o rešavanju problema u privredi Srbije koja puni isti budžet.



Vlajko Senić, predstavnik URS-a je pored ostalog istakao neophodnost departizacije javnih preduzeća i šireg političkog konsenzusa oko neophodne reforme Srpske privrede.

Ekonomski ekspert i potpredsednik DSS-a Nenad Popović se založio za novu industrijalizaciju Srbije u četiri grane: energetici, infrastrukturi, građevini i poljoprivredi koje bi trebalo da pomoću 10 milijardi evra kredita pokrenu novo zapošljavanje i oživljavanje srpske privrede.

Predlozi Vladimira Vučkovića, predstavnika LDP i Dušana Bajatovića (SPS) odnosili su se između ostalog i na neophodno uključivanje predstavnika poslodavaca i sindikata u socijalni odnosno ekonomski dijalog sa predstavnicima vlasti. Gospodin Bajatović je takođe autorizovao novu jezičku kovanicu, „državni selektivni intervencionizam“ ali je bilo kratko vreme da bi slušaocima objasnio šta to tačno znači.


  


Moderator panela je bio Milan Ćulibrk, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa NIN-a koji je organizator panela zajedno sa Privrednom komorom Srbije.

Ispred Industrijskog sindikata Srbije, panelu su prisustvovali Gordana Aleksić, potpredsednica i Dragan Matić, predsednik ISS.

Svi panelisti su se složili da su neophodne hitne reforme u Srbiji ali niko nije govorio zašto se dosadašnja vlada nije bavila neophodnim reformama i ko je za to odgovoran. Vrlo brzo će se videti da li su sve ovo bile prazne priče i da li u novoj vladi postoji politička volja za pokretanje reformi.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"