Sindikati Železare Smederevo, menadžment Železare sa ministrom Ćirićem i državnim sekretarom Nikezićem usaglasili aktivnosti do 1.septembra 2012.g. kada Železara nastavlja sa radom u punom kapacitetu. Vlada Republike Srbije daje garanciju za nastavak rada Železare.

DA PONOVO RADI VISOKA PEĆ

Beograd, 02.07.2012

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, na osnovu prethodno postignutog dogovora, održan je sastanak predstavnika sindikata Železare Smederevo, Nezavisni sindikat metalaca, Samostalni sindikat i ASNS, menadžmenta Železare i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Ćirića kao i državnog sekretara Ministarstva finansija Nikezića.

Okupljeni su u svojim rukama imali projekcije i sagledavanje poslovanja napravljene od strane menadžemnta Železare o visini sredstava koja obezbeđuju da ne dođe do „tihog hoda“ visoke peći 2 i drugima koji postoje u poslovanju Železare. Ministar Ćirić je sa žaljenjem zaključio da u ovom trenutku ne postoje mogućnosti da se obezbede finansijska sredstva koja bi omogućila nesmetan rad visoke peći pa je sa njegove strane i strane rukovodstva Železare predloženo da se proces uvođenje peći u tihi hod nastavi i on će se završiti najkasnije do 10.jula. Takođe je saopšteno da postoje pregovori oko ozbiljnog posla vezano za rad Tople i Hladne valjaonice što bi omogućilo kontinuirani rad oko 2500 radnika.

Kako bi se otklonila zabrinutost sindikata za budućnost Železare dogovoreno je da će Vlada Republike Srbije, koja će se održati 5.jula, doneti Zaključak u kojem će stajati da će Vlada i resorna ministarstva preduzeti sve radnje kako bi Železara 1.septembra startovala u punom kapacitetu. Ubuduće sindikati će biti uključeni u sve aktivnosti u iznlaženju strateških i komercijalnih partnera posebno u Vladinoj radnoj grupi za Železaru koja će se direktno obratiti potencijalnim strateškim partnerima.

Zaključeno je da bi razrešenje problema Železare bilo jednostavnije da je Vlada Republike Srbije formirana što bi omogućilo rebalans budžeta pa i planiranje sredstava za nesmetani rad Železare.