ARHIVA VESTI
     
 
KOMENTAR: KAD JAGANJCI UTIHNU ...

ZABORAVILI NAROD I DATA OBEĆANJA




Beograd, 7.03.2007.
Prvo političko obećanje - "borba protiv kriminala". Kako je ovo obećanje počelo da se sprovodi, najbolje se videlo, kada je nekoliko stotina, do zuba naoružanih žandarma, u gluvo doba noći, poslato na mirne mačvanske seljake.Isti ti seljaci, do juče su toj političkoj eliti, služili kao propagandni ambijent, u skupoj i dugačkoj predizbornoj kampanji. Kada je toj istoj, krupnoj i sitnoj stoci, trebalo podići otkupnu cenu, naša politička elita umesto novca, posegla je za pendrecima. Drugo obećanje "interesi naroda - ispred politike". Kako se ovo obećanje sprovodi, vidi se po tome da vlada nije i ko zna, da li će i kada biti formirana. Da su ministarske fotelje i vlast, važnije od radnika, seljaka i drugih društvenih slojeva, vidi se i po tome, sa koliko tvrdoglavosti političke partije zastupaju svoju kadrovsku (čitaj: vlastodržačku) politiku.

U uvodniku prošlog broja “Metalpresa“, Dragan Matić, predsednik GSM “Nezavisnost“ nagovestio je šta se može desiti, nakon januarskih "istorijskih" izbora:
-“Ovi izbori neće imati zadovoljne pojedince u smislu te reči, već izmanipulisane i obmanute birače, koji će već 22. januara, da kukaju kako su napravili loš izbor i kako nikad više neće glasati za one, od juče. Oni od juče, će biti vlast.Zaboraviće na obećanja, napraviće neprincipijelne koalicije. Birači će morati da čekaju sledeću šansu. Naravno i nove izbore.“ Nagovešteno se i desilo.

Prvo političko obećanje - borba protiv kriminala. Kako je ovo obećanje počelo da se sprovodi, najbolje se videlo, kada je nekoliko stotina, do zuba naoružanih žandarma, u gluvo doba noći, poslato na mirne mačvanske seljake. Isti ti seljaci, do juče su toj političkoj eliti, služili kao propagandni ambijent, u skupoj i dugačkoj predizbornoj kampanji.

Jadni prasci, jaganjci, telci i ostala sitna živina, tokom predizborne kampanje, silno se isprepadala u svojim štalama, tovilištima i kokošinjcima, od šarenih kravata, TV kamera, zlatnih satova, gotovo da su dobili "stres".

Kada je toj istoj, krupnoj i sitnoj stoci, trebalo podići otkupnu cenu, naša politička elita umesto novca, posegla je za pendrecima. Na te iste seljake, poslali su žandarmeriju da ih silom rastera, kao da su “neprijatelji države“. Demokratski,nema šta! Nakon prisilnog otkupa stoke, posle drugog svetskog rata, seljaci su, opet bili "oči u oči" sa "demokratskim" pendrecima. Ova "crna ljaga",ostaće još dugo na duši političke elite u Srbiji. Seljaci u Srbiji nisu sindikalno organizovani, pa i ne čudi stav ministra Predraga Bubala, da neće da primi seljake na razgovor, odnosno da će da ih primi, kad mu se to prohte, ili ako mu se uopšte prohte.

Da je ovo bogohulni ispad vlade prema seljacima, dodatno nam ukazuje činjenica, da je najveći deo tog istog političkog establišmenta, poreklom sa sela. Seljaci za takve obično kažu - “praziluk im iz dupeta viri" !

Ta ista politička elita, ne šalje nekoliko stotina žandarma, na prave kriminalce i tajkune, koji su “u crno“ zavili tolike radnike, fabrike i državnu imovinu. Setimo se samo, kako je sa radnicima AD Milana Blagojevića u Smederevu, postupao kontraverzni srpski biznismen Predrag Ranković Peconi, sačekujući radnike ispred fabrike sa psima dobermanima i privatnim naoružanim obezbedjenjem.

Drugo obećanje - interesi naroda - ispred politike. Kako se ovo obećanje sprovodi, vidi se po tome da vlada nije i ko zna, da li će i kada biti formirana. Da su ministarske fotelje i vlast, važnije od radnika, seljaka i drugih društvenih slojeva, vidi se i po tome, sa koliko tvrdoglavosti političke partije zastupaju svoju kadrovsku (čitaj: vlastodržačku) politiku.

Obećano rešavanje interesa naroda - nezaposlenost, siromaštvo, kriminal, korupcija, bela kuga, droga, prostitucija, ulazak u EU, e to može i mora da èeka. Vlast je “vlast“, preèa im je borba za fotelje. Kakav je narod, takva je i vlast.

Od “slasti i masti vlasti", nisu imuni ni neki sindikalni lideri. Ranka Savić, predsednica ASNS-a, deklarišući se kao tobožnja "radnička majka", pokazala je radnicima svoje pravo lice, preteći Božidaru Đeliću, kandidatu Demokratske stranke za mandatara vlade, da "pazi, šta radi"! Ranka ne krije, da zastupa interese jedne partije, koja je osnovala ASNS, a ne stvarne interese zaposlenih i njenih članova. Ranka Savić,"radnička majka Tereza" i "borac za radnička prava", po svaku cenu, zahteva da bude "isplaćena" za svoje političko angažovanje u predizbornoj kampanji, ni manje, ni više nego da "zajaše" fotelju Ministra za rad.

Baš sindikalno, demokratski i pošteno!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"