ARHIVA VESTI
     
 
RTB BOR

STIGAO "CUPROM" - ODLAZI SOCIJALIZAM




Bor, 5.03.2007.
Poseta rumunskog sindikata metalaca F.N.S. "Solidaritatea Metal" sindikatu "Nezavisnost" u Boru, predstavlja početak dugoročne saradnje, koju je ubrzala i privatizacija RTB Bor, od strane rumunske kompanije "CUPROM". Informacije o kompaniji "CUPROM", koje stižu od Gheorgha Sora, predsednika sindikata "Solidaritatea Metal", su ohrabrujuće.

Po njegovim rečima, nema zamerki na ponašanje CUPROM-a u Rumuniji, saradnja sa sindikatima je na vrlo visokom nivou, uz potpisan kolektivni ugovor, sa mnogo drugih prava, koje zaposleni ostvaruje u CUPROM-u. Novi vlasnički odnosi zahtevaće promenu načina ponašanja kod sindikata i "Nezavisnost" spremno čeka taj trenutak, jer osnov u komunikaciji sa poslovodstvom, moraju biti zakonski osnovi, dijalog i snažna, osnovana argumentacija.

- "Zajedno možemo nastupati kada su radnički interesi ugroženi, da gradimo još bolje dobrosusedske odnose između Srbije i Rumunije. Najbolja nagrada za sindikate će biti zadovoljni radnici", rekao je Gheorghe Sora u razgovoru sa predstavnicima sindikata "Nezavisnost".

Dogovorena je i uzvratna radna poseta rukovodstva sindikata "Nezavisnost" Rumuniji u posetu "CUPROM"-u i sindikatu Rumunije, kako bi se prikupile informacije o odnosima i iskustvu sindikata sa "CUPROM"-om. Sagledaćemo ostvarena prava radnika i sindikata koji postoje u "CUPROM"-u Rumunija, a naročito izvršiti analizu kolektivnog ugovora, koji postoji u Rumuniji. Poseta sindikata "Solidaritatea" je i potvrda, da sindikati mogu imati adekvatan odgovor sferi kapitala, koji se seli sa kontinenta na kontinent, a da zaposleni tim često gube. Sindikat "Nezavisnost" je u slučaju "CUPROM"-a dao adekvatan odgovor i presudno uticalo da zaposleni dobiju izuzetno visok stapen zaštite u dodatnom socijalnom programu koji je potpisan od strane predstavnika sindikata "Nezavisnost", "CUPROM"-a, direktora RTB Bora, Agencije za privatizaicju i finansijskog savetnika.

Privatizacija RTB Bor je jedini pravi odgovor koji obezbeđuje budućnost građanima Bora, radnicima RTB Bor, te čitavom regionu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"