ARHIVA VESTI
     
 
U sprovođenju „Dunavske strategije“ ima mesta i za sindikate. Predstavnici Fridrih Ebert Fondacije(FES), Industrijskog sindikata Srbije i Saveza samostalnih sindikata Srbije(SSSS) razgovarali sa Peterom Friedrih-om, ministrom evropskih poslova nemačke pokrajine Baden Virtenberg.

DUNAVSKA STRATEGIJA PROŠIRUJE MOGUĆNOSTI SARADNJE




07.06.2012.
Zahvaljujući direktoru Fridrih Ebert Fondacije Rolandu Feith-u u Beogradu je organizovan sastanak predsednika srpskih sindikata, Dragana Matića, ISS i Ljubisava Orbovića, SSSS sa ministrom za Evropske poslove Nemačke pokrajine Baden Virtenberg, Peterom Friedrih-om. Sa nemačke strane razgovoru su prisustvovali i Gerda Vindein, direktor odelenja za evropsku politiku, međunarodne poslove i protokol Ministarstva Baden Virtenberg i Matijas Holcner, zadužen za sprovođenje „Dunavske strategije“ Pokrajine Baden Virtenberg.
Uvodno izlaganje je imao direktor FES-a Roland Feith koji je govorio o projektu „Dunavska strategija“ i mogućnosti da sindikati budu aktivni učesnici projekta.
Savet Evropske unije je na osnovu Akcionog plana usvojio „Dunavsku strategiju“ u junu 2011. godine. Vlada Republike Srbije je usvojila dokument „Pozicija Republike Srbije za učešće u izradi sveobuhvatne strategije Evropske unije za region Dunava“ u junu 2010. godine. Srbija kao učesnik sprovođenja strategije zadužena je za nauku i transport.
Prioritetne oblasti „Dunavske strategije“ su povezivanje, zaštita životne sredine, izgradnja prosperiteta i jačanje Dunavskog regiona.
O svom ličnom učešću i učešću Pokrajine Baden Virtenberg u „Dunavskoj strategiji“ izlagao je ministar Peter Friedrih zaključivši da Dunav i podunavske zemlje predstavljaju jednu od glavnih arterija Evrope i da Srbija ima istaknutu poziciju u okviru strategije.
Govoreći o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi u Evropi ministar Peter Friedrih je naznačio ključnu ulogu Nemačke kao nosioca evropske ideje i merama koje krizu mogu ublažiti.
Predsednici Orbović i Matić su prezentovali trenutnu političku, ekonomsku i socijalnu situaciju u Srbiji, položaju zaposlenih i sindikata i aktivnostima koje sindikati sprovode u cilju zaštite radnika i sindikalnog članstva.
Zaključeno je da postoji značajan prostor za uključenje sindikata u sprovođenje „Dunavske strategije“ i da će Fridrih Ebert Fondacija, kancelarija u Beogradu raditi na razvijanju saradnje srpskih sindikata i sindikata pokrajine Baden Virtenberg.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"