ARHIVA VESTI
     
 
U okviru programa „Sindikalno obrazovanje za sindikalne aktiviste zaposlene u javnim službama“ održan seminar Ujedinjenih sindikata Srbije (USS). Seminar održan uz podršku Friedrich Ebert fondacije (FES).

UČENJEM JAČAMO SINDIKAT




    Skoro trideset članova rukovodstva Ujedinjenih sindikata Srbije zaposlenih u javnim službama, „pojačani“ sa kolegama iz Industrijskog sindikata Srbije (ISS), imali su priliku da u dvodnevnom seminaru stiču i unapređuju znanja na temu „Uloga sindikalnog poverenika, delovanje sindikata i liderstvo“.    Otvrajući ovaj seminar Azir Hadžifejzović predsednik USS i Bojan Lađevac, FES su istakli značaj učenja sindikalnih aktivista, posebno onih koji zauzimaju rukovodeća mesta u sindikatima.

    Sindikalni instruktori Ana Kojić i Nebojša Savić su u svojim predavanjima o ulozi sindiklanog poverenika i osnovama oragnizovanja i delovanja sindikata uspeli da zainteresuju učesnike seminara od kojih pojedini prvi put imaju priliku da na ovaj način obogaćuju stečena znanja i da svoja iskustva prepoznaju u izlaganjima predavača. Uz izuzetan nastup profsora doktora Miloša Bijelovića i radionice koja je održana na temu liderstva učesnici su spoznali da „bogom dani“ lideri imaju puno toga da nauče i verujemo da će naše koleginice i kolege iz USS i ISS nova znanja i iskustva primeniti u ustanovama i preduzećima iz kojih dolaze.


  


    O sindikalnom organizovanju u Nemačkoj izlagao je Bojan Lađevac koordinator nacionalnog projekta FES-a. Nemačko iskustvo ukazuje da samo snažni, jedinstven i dobro organizovan sindiklani pokret može na efikasan i dugotrajan način zaštiti interese radnika i sindikalnog člantsva i da ukrupnjavanje nacionalnih sindiklanih scena predstavlja odgovor globalnim događajima.

    O iskustvima hrvatskih sindikata vezanih za nastanak i funkcionisanje radničkih veća u Hrvatskoj govorio je Josip Dević poverenik SING-a. Hrvatska iskustva mogu biti dragocena u određivanju srpskih sindikata prema zaživljavanju radničkih veća u Srbiji i šansi da srpski sindikati budu kreatori zakonskog okvira rada i nadležnosti radničkih veća.

    Učesnici seminara su zaključili da su u dvodnevnom radu unapredili postojeća znanja i da su seminari od izuzetnog značaja ne samo za razvoj sindikata već i za razumevanje događaja koji bitno određuju našu sadašnjost i budućnost.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"