Zaostale zarade, najave viška zaposlenih i neimanje posla brinu zaposlene u Goša Fabrika šinskih vozila Smederevska Palanka. Traži se pomoć sindikalnih centrala.

KRIZA U GOŠA FABRIKA ŠINSKIH VOZILA

08.05.2012.
Predstavnici reprezentativnih sindikata (Industrijskog sindikata Srbije, GSM „Nezavisnost“ i Samostalnog sindikata metalaca Srbije) obratili su se svojim sindikalnim centralama tražeći pomoć i zaštitu rukovodeći se „glasinama“ da je firma pred stečajem i da u najboljem slučaju na poslu ostaje stotinak radnika. Dobijene informacije od generalnog direktora Ivana Heimschilda nisu umirila predstavnike sindikata koji su ga informisali da će sindikati preduzeti sve mere kako bi zaštitili prava zaposlenih.
U obraćanju sindikalnim centralama sindikati navode da su postojeći kapaciteti u dužem vremenskom periodu neuposleni, većina zaposlenih je na plaćenom odsustvu, zaposleni potražuju tri zarade a postoje velika dugovanja prema poslovnim partnerima što je rezultiralo blokadom poslovnog računa. Sindikati ukazuju da postoje značajni problemi u organizovanju samog preduzeća i ugovaranje novih poslova. Preko 400 zaposlenih u Goša FŠV sa strahom gledaju u budućnost zabrinuti za socijalni status svojih porodica. Firmom kruže priče da je moguć stečaj i da će u krajnjem ishodu posao zadržati stotinak radnika. Poslovodno rukovodstvo pregovara sa bankama ne bi li došlo do odblokiranja računa a puno se očekuje i od razgovora koji će direktor Heimshild obaviti sa matičnom firmom ZOS Trnava u narednim danima.
Okrenutost ISS-a ka institucijama države koje bi trebalo da potpomognu Goša FŠV ne daju rezultate jer su politički izbori ugasili sve privredne aktivnosti i ne vidimo kraj političkim prepucavanjima i rešavanju životnih pitanja sa kojima se susreću preduzeća i radnici Srbije.