Završena dvodnevna Konferencija Projekta ICEM-a, IMF-a, EMF-a, EMCEF-a, IUF-a, EFFAT-a za sindikate jugoistočne Evrope (JIE) na temu „Organizacijski razvoj sindikata sa prostora JIE“. Petnaestogodišnji projekat podržavan od Friedrich Ebert fondacije .

NASTAVITI PROJEKAT I PODRŠKU SINDIKATIMA JUGOISTOČNE EVROPE

06.05.2012. Završena dvodnevna Konferencija Projekta ICEM-a, IMF-a, EMF-a, EMCEF-a, IUF-a, EFFAT-a za sindikate jugoistočne Evrope (JIE) na temu „Organizacijski razvoj sindikata sa prostora JIE“ u Zagrebu okupila je sindikate iz Makedonije, Srbije (Industrijski sindikat Srbije, Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih u prehrani, ugostiteljstvu i duvanskoj industriji, GS HNER „Nezavisnost“, GS PUT „Nezavisnost“), Hrvatske i Republike Srpske. Učešće u radu Konferencije su uzeli i Roland Fecht- FES, Anne Marie Mureau -IMF, Harold Wiedenhofer - generalni sekretar EFAT, Michale Wolteis - generalni sekretar EMCEF, Klaus Jessomat - NGG, Korina Zierold - EMF, Jochen Tholen - Institut rada Bremen, Mato Lalić - šef kancelarije projekta Zagreb, Jaćim Milunović - član projektnog tima i Teuta Krilić buduća šefica kancelarije u Zagrebu.

O petnaest godina rada i postignutim rezultatima govorio je Mato Lalić istakavši stotine projekata koji su uspešno sprovedeni na prostoru JIE i koje je pohađalo preko hiljadu žena i muškaraca, članova sindikata. Doprinos uspešnosti projekta, samog Mate i njegovog tima je za sindikate u JIE je nemerljiv te su se prisutni zahvalili Mati na njegovom višegodišnjem trudu i pregalaštvu.

Nacionalni sindikati su prezentovali rezultate koje su postigli u okviru sprovođenja Projekta. Dvodnevni rad i održane radionice su rezultirale zajedničke oblasti i teme koje će sindikati JIE pretočiti u planove i programe. Četiri prioritetne aktivnosti u narednih godinu dana će biti:

- Novo članstvo i jačanje sindikalnih struktura

- Procesi sindikalnih integracija na svim nivoima

- Članarina i finansije, usmerene na sindikalne aktivnosti

- Jačanje i razvijanje regionalnih sindikalnih struktura u interesu članstva, efikasnijeg i boljeg servisiranja

Učesnici su prihvatili obavezu dostavljanja planova za 2012.godinu kancelariji u Zagrebu.