ARHIVA VESTI
     
 

1. MAJ
POČNIMO ODMAH




Drage kolege,

Najnoviji razvoj događaja u Evropi predstavljaju razlog za zabrinutost Evropske federacije metalaca (EMF). Neo-liberalizam, deregulacije i krute mere štednje prete da promene evropski projekat promocije mira i prosperiteta izvan zone sigurnosti i dosadašnjih rezultata. To nije socijalna Evropa za koju su se sindikati borili – Evropu održivog rasta sa više radnih mesta, bezbendije Evrope čiji je osnovni zadataka usklađivanje različitič životnih uslova, pravedne raspodele prihoda i bogatstva, Evrope sa više uključenosti i većeg obima prava njenih građana i radnika. Asocijalna strogost i represivne politike guraju Evropu u fundamentalno egzistencijalnu krizu. U mnogim zemljama bruto društveni proizvod (BDP) tone dok stopa nezaposlenosti dostiže nove rekordne visine. Ova slika je sramna slika za celu Evropsku uniju. Ovakav kurs je pogrešno postavljen pre izbijanja krize putem duga i deficita kriterijuma, loše ekonomske koordinacije i nemarnog zanemarivanja rezultata socijalnih prava. Fiskalnoj kompaktnosti EU inicirane od nemačke vlade sada preti urušavanje sa nepovratnim štetama za političku i socijalnu demokratiju u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Ova politika je neodgovorna i mora biti trenutno zaustavljena. Ekonomije novih evropskih zemalja ulaze u masovnu recesiju, stavljajući posao i radna mesta u opasnost. Veliki delovi društva su osiromašeni a sve više i više ljudi sa ogorčenjem okreće leđa ovakvoj Evropi i demokratiji koja je ugrožena sprovođenjem politike štednje. Evropskoj federaciji metalaca je ovo potpuno neprihvatljivo i zahteva se zaustavljanje ovih procesa.

EMF se zalaže za promenu politike, demokratsku Evropu, održivu Evropu na osnovu solidarnosti. Hitne ekonomske mere moraju se preduzeti pre svega u oblasti finansija i transakcija koje moraju biti visoko oporezivane. Krajnje je vreme da se finansijski tržišni akteri pozovu na odgovornost i plate za krizu prouzrokovanu njihovim neodgovornim postupcima. To znači da finansijska tržišta ponovo budu regulisana a bankarski sektor reorganizovan. Državne obveznice moraju biti garantovane od strane evro – zone i deluju kao jedinstven entitet a državne finasije moraju da budu odvojene od tržišta kapitala. Sindikati i političari su takođe pozvani da deluju. Razvoj zarada mora da odgovara produktivnosti i dešavanjima širom Evrope sa ciljem da se stavi tačka na stalne nepravedne preraspodele prihoda u korist kapitala a na račun radnika.

Ono što je takođe bitno je društveno regulisanje tržišta rada. To zanči okončanje niskih plata u pojeidnim sektorima i iznad svega izmene kod nesigurnih uslova zapošljavanja, odnosno „jeftinih mini poslova“ i privremenog rada. Konačno, kako bi se obezbedila istinska saradnja između privreda EU sa svojim različitim nivoima produktivnosti treba omogućiti mogućnost različitog tretmana. Finansijske podrške moraju biti u skladu sa principima solidarnosti usmerene na regulianju socijalne i ekonomske neravnoteže u evro regionu. U tom smislu obaveze i prava se moraju zajednički dogovoriti od strane donatora i država korisnika. To naročito važi za zemlje sa akutnim ekonomskim problemima kojima treba dati podstrek i perspektivu razvoja putem solidarne pomoći a u interesu cele Evropske unije. Kada ovo govorimo ne razmišlajamo samo o Grčkoj i Španiji već i o drugima a posebno o državama u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Jedino pravo rešenje, sa moje tačke gledišta je ponovno osnivanje Evrope! Tradicionalno, 1. maj je sinonim solidarnosti.

Ako Evropa želi da ima budućnost ona mora razvijati proaktivne i kombinovane metode i napore u pridobijanju simpatija i podrške evropskih naroda. Mi, sindikati se zalažemo na jačanju evrospkog socijalnog pokreta građana u borbi protiv katastrofalne političke i ekonomske krize i zahtevamo radikalne promene kursa i politike Evropske unije. Da bi to postigli moramo da počnemo još danas!

Svim našim članovima želim srećan 1.maj!




Ulrich Eckelmann, Generalni sekretar EMF






 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"