ARHIVA VESTI
     
 
RUMUNSKI SINDIKAT "F.N.S. SOLIDARITATEA METAL"

NAŠ PRVI KOMŠIJA




Beograd, 3.03.2007.
Dugogodišnja sindikalna i prijateljska saradnja između GSM "Nezavisnost" i rumunskog sindikata "F.N.S Solidaritatea Metal",krunisana je Protokolom o solidarnosti i saradnji, koju su potpisali predsednici dva sindikata: Gheorghe Sora i Dragan Matić.

U samom tekstu Protokola se kaže: "Polazeći od načela sindikalne solidarnosti, uvereni da unapređivanje sadržaja i oblika bilaterarne saradnje predstavlja zajednički interes oba sindikata i bitnu komponentu jačanja regionalne sindikalne solidarnosti.Osnovni cilj ove saradnje je jačanje društvene uloge i funkcije sindikata i zaštita prava i interesa zaposlenih u odgovarajućim delatnostima u svakoj zemlji, pojedinačno, kao i trajna, organizovana regionalna saradnja sindikata i njihovo aktivno učešće i uticaj u aktuelnim političkim, ekonomskim i socijalnim procesima u regionu.Prioriteti ove sradanje će biti međusobno informisanje, susret aktivista sindikata, saradnja sindikata na nivoima preduzeća, sindikalno obrazovanje, zajednički nastup pred organima IMF i EMF-a i drugim međunarodnim organizacijama.

Razgovori koji su vođeni sa predsednikom "Solidaritatea Metal" Gheorge Sora, i potpredsednikom Liviu Apostoiu, potvrdili su sličnosti rada i delovanja GSM "Nezavisnost" i "F.N.S Solidaritatea Metal", kao i prioritete koji sindikati imaju. Iskustva koje je GSM "Nezavisnost" dobio od "Solidaritatea Metal",koja su stečena u procesu tranzicije rumunskog društva i privrede, kao i njihovog puta u Evropsku uniju, biće kapital GSM "Nezavisnost", koji se treba potrošiti na korist naših članova i boljeg pozicioniranja sindikata u društvu.

Važan razlog posete rumunskog sindikata je i činjenica da na prostoru Srbije pristiže značajan broj investitora iz Rumunije, u naša preduzeća "RTB" Bor, "Želvoz" Smederevo, te stoga treba dobro upoznati kvalitet tih investitora, kao i njihovo poslovanje i ponašanje u Rumuniji. Planirane su posete preduzećima Minel "EOP", "Želvoz" iz Smedereva i "RTB" Bor.

Može se izvesti zaključak, da je ova poseta potvrda dosadašnjih dobrih odnosa, ali je iskorišćen trenutak da se neke značajne buduće aktivnosti u duhu Protokola i ostvare.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"