ARHIVA VESTI
     
 
Prvi dan međunarodne Konferencije posvećene ekonomskom razvoju, zapošljavanju i socijalnom dijalogu u srednjeistočnoj (SIE) i jugoistočnoj Evropi (JIE) – Zajedničke perspektive u Evropskoj uniji. Beograd domaćin Konferencije, Industrijski sindikat Srbije učesnik.

EKONOMSKI RAZVOJ, ZAPOŠLJAVANJE, SOCIJALNI DIJALOG I
EVROPSKA UNIJA NA ZAPADNOM BALKANU




U organizaciji Otto Brener Fondacije (OBS) i saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert (FES) , Hans Bekler fondacije (HBS) i Evropskim sindikalnim institutom u Beogradu, 26, 27. aprila  održava se međunarodna Konferencija na temu „Privredni razvoj, zaposlenje i socijalni dijalog u srednjeistočnoj i jugoistočnoj Evropi – zajedničke perspektive u Evropskoj uniji“.

Učesnici Konferencije su predstavnici sindikata sa prostora srednjeistočne i jugoistočne Evrope, Fondacija organiozatora Konferencije, Evropskog sindikalnog instituta (ETUI), IGM-a, ekonomski i politički analitičari i stručnjaci.

Uvodne obraćanje učesnicima Konferencije je obavio Wolf  Jurgen Roder, direktor OBS. Ispred IGM-a,  govorila je članica Predsedništva IGM, Kristine Benner izjavivši da Evropa vrišti za promenama u oblastima socijalne zaštite a sindikati vode borbu za očuvanje, poštovanje i sprovođenje postojećeg socijalnog modela koji se sprovodi u EU. Ukazano je i na slabost sindikata u jugositočnoj Evropi koji, rascepkani i razjedinjeni,  ne mogu da organizovano i trajno zaštititi interese i prava zaposlenih i IGM šalje snažnu, dugoročnu podršku procesima ujedinjenja sindikata. Jaki sindikati mogu stvoriti srećna i perspektivna društva, oni mogu biti različiti ali u važnim trenucima moraju  govoriti jednim glasom. Taj glas predstavlja i objedinjenje evropskih sindikata metalaca, tesktilaca i hemičara i on ima težinu osam miliona objedinjenih članova. Snaga sindikata nije više bazirana na nivou preduzeća, ona mora biti izmeštena  na više nivoe sindikalnog organizovanja i uticati na institucije ekonomskog i političkog sistema.Važno je takođe, razviti sistem suodlučivanja u državama gde ono ne postoji, organizovati novo članstvo i organizacije jer je to garant opstanka i uspeha sindikata. Značajna je i okrenutost evropskih sindikata ka mladima sa fokusom na probleme sa kojima se susreću u sadašnjosti, omogućavanju zapošljavanja i perspektive.



Prva panel diskusija, čiji je moderator bio Klemens Rode, je imala temu „Zajedno sa Evropskim sindikatima za soicjalnu Evropu“ u okviru koje su razmatrani putevi izlaska iz ekonomske krize, povećanje zaposlenosti, ekonomskom razvoju u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Evropi. Učesnici diskusije su izneli iskustva iz Makedonije, Slovenije, Češke, Poljske, Bugarske a o srpskim iskustvima i praksi na ovu temu govorila je profesorka Radmila Grozdanić.



Uvodno izlaganje na temu Proširenja EU na zapadni Blakan – pogled u ogledalo, imala je Rosa Belfour iz Evropskog političkog centra (EPC) ukazujući da je proširenje Evropske unije njen DNK i da je to težnja evropskih naroda od drugog svetsko rata. Problem korupcije, kriminala, zakona, sudova, . .. su okvir koje zemlje kandidati moraju reštiti.Sindikati mogu dati značajan doprinos u trasiranju i brzini puta ka Evropskoj uniji. O „pogledu u ogledalu“ izlaganje je imala i Ranka Mišić, predsednica Konfederacije sindikata BIH i Konfederacije sindikata Republike Srpske  koja je u jednoj rečenici prikazala stanje u BIH: „Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se sve može i ne može u istom trenutku“. O oceni sadašnjeg stanja po pitanju Evropske unije govorili su i predstavnici iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.



 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"