Borba radnika FAP Livnica Prijepolje za opstanak na tržištu i zarade. Zaostale zarade i pored državnih subvencija. Obnova mašinskog parka za veću prodktivnost i konkurentnost na tržištu. Industrijski sindikat Srbije (ISS) zahteva od direktora puno poštovanje zakona i Kolektivnog ugovora.

UPOSLENOST, RAD, ZARADA

24.04.2012. Dvesta radnika Livnice FAP Prijepolje svakodnevno vode bitku za opstanak svojih porodica a niske zarade i njihovo kašnjenje komplikuju inače tešku situaciju. Dosadašnja pomoć u vidu subvencija od strane države nije omogućila da Livnica ima olakšano poslovanje a radnici redovne zarade, ali bez te podrške Livnica FAP Prijepolje bi prestala sa radom.

Izuzetno je teško da se u toku meseca obezbedi 6 miliona dinara koliki je fond za plate i kad se dodaju drugi troškovi ispada da se mesečno ne stvara prihod već dugovanja.

Radnici i članovi Industrijskog sindikata Srbije su u razgovoru sa predsednikom ISS Draganom Matićem koji je u sklopu radne posete regionu Zapadna Srbije razgovarao sa njima istakli i mnoge druge probleme koji nastaju na nivou preduzeća. Veliki problem radnika je što se obustave koje oni imaju prikazuju na platnim listama ali se novac ne prebacuje onima kod kojih su zaposleni napravili zaduženja. Neprebacivanje sindikalne članarine takođe onemogućava sindikalni rad i delovanje a to je rečeno i generalnom direktoru FAP Livnica Prijepolje, Željku Ružiću.

Račun preduzeća je sve češće blokiran zbog tužbi bivših radnika jer znak R(restruktuiranje) ne predstavlja zaštitu preduzeća kad su u pitanju finansijske obaveze prema bivšim i sadašnjim zaposlenim.

Svi ovi problemi mogu biti prevaziđeni ukoliko FAP dobije ozbiljnog kupca ali do tog trenutka mobilnost radnika i rukovodstva Livnice mora biti podignuta na viši stepen jer sadašnjom situacijom niko nije zadovoljan.

ISS će sa svoje strane izvršiti dodatni pritisak na institucije javnih nabavki kako bi domaći proizvodi bili u prioritetu a kontaktiraće se i Skupština Grada Beograda, tačnije gradonačelnik Dragan Đilas, kako bi GSP Beograd izmirio svoja dugovanja prema Livnici.