Socijalna previranja kod remontera i proizvođača šinskih vozila. Značajna pomoć države nije omogućila održivost srpskim remonterima šinskih vozila. Uskoro sednica Odbora remontera Industrijskog sindikata Srbije.

KOLAPS REMONTERA ŠINSKIH VOZILA

10.04.2012.
Početak 2012.godine doneo je probleme čitavoj srpskoj industriji što se odnosi i na remontere šinskih vozila te je u njima teško organizovati ozbiljniju proizvodnju a to uzrokuje male i nerodovne zarade. Broj vagona i lokomotiva koje Železnica Srbije opredelila za srpske remontere nije dovoljan da bi Želvoz, Fabrika vagona Kraljevo, Goša Šinska vozila i MIN Lokomotiva uposlili svoje kapacitete i radnike. Propast pojedinih privatizacija je uzrokovalo većinsko državno vlasništvo kod većine remontera i veliko je pitanje da li će u tim fabrikama u dogledno vreme i doći do privatizacije. Industrijski sindikat Srbije je prisutan u Želvozu, FVK, Goša FŠV i MIN Lokomotivi i u tim preduzećima trenutno radi blizu 2500 radnika.
U Min Lokomotiva radi približno 300 radnika, plate su male ali se uspostavila redovnost isplata što bitno olakšava poziciju zaposlenih. Očekuje se posao od Železnica Srbije, deset lokomotiva koje obezbeđuju uposlenost kapaciteta i radnika za duži vremenski period. Za očekivati je da će se ugovor uskoro potpisati i da poslovi neće otići van granica Srbije.
Posle burnih događanja u Želvozu Smederevo oko raskida Kupoprodajnog ugovora sa rumunskim Granpetom i imenovanja zastupnika kapitala i direktora došlo je do „pobune“ preko 400 radnika koji su se prijavili za Socijalni program a ispostavilo se da novca za program nema. Nezadovoljstvo je kulminiralo štrajkom glađu pojedinih radnika i obezbeđivanjem sredstava od prodaje imovine Želvoza na način dobijanja kredita od Fonda za razvoj u visini od 200 miliona koji treba da se vrati u naredne 2 godine. Ukoliko Želvoz ne bude vraćao kredit moguće je da Grad Smederevo preuzme tu obavezu a za uzvrat dobije nekretnine u vlasništvu Želvoza a od interesa za Grad Smederevo. Od blizu 1400 radnika, 460 želi da ode iz fabrike a konačan modalitet isplate socijalnog programa nije urađen. Prosečan radni vek radnika Želvoza je 24 godine a prosečna starost je 46 godina.
Fabrika vagona Kraljevo je u daleko najtežoj situaciji u čitavoj branši. Zaposlenima se isplaćuje maj 2011.godine, račun je u blokadi po osnovu tužbi bivših radnika za zarade i prava iz radnog odnosa. Preko 800 radnika je u generalnom štrajku a ostavku na mesto predsednice Upravnog odbora i zastupnice kapitala je podnela Maja Savković. FVK je jedini preostali gigant u Kraljevu i njegovo urušavanje bi predstavljalo i urušavanje grada Kraljeva.
Privatizovano preduzeće Goša Šinska vozila od strane ŽOS Trnava, vodi bitku za poslovni opstanak tražeći svoju šansu u izvoznim poslovima kojih je sve manje. U Šinskim je isplaćena decembarska zarad i otpočeli su pregovori za novi Kolektivni ugovor. Sve je češće i sve veći broj radnika na plaćenim odsustvima a krajem 2011.godine kroz program viška zaposlenih bez posla je ostalo 95 radnika.
Rukovodeći se ovim informaicjama Industrijski sindikat Srbije planira održavanje Odbora za preduzeća remontera i proizvođača šinskih vozila a koji su u sastavu Industrijskog sindikata Srbije.