Održana IV Redovna i II Izborna Skupština "Nezavisnog sindikata metalaca" Železare u Smederevu

PROVERA SINDIKALNE SNAGE ZA TEŽAK PREDSTOJEĆI PERIOD

Smederevo, 3.04.2012.

"Nezavisni sindikat metalaca" Železara Smederevo, održao je 3. aprila 2012. godine IV Redovnu i II Izbornu Skupštinu. Na Skupštini je usvojen Izveštaj o radu za 2011. godinu, Finansijski izveštaj za 2011. godinu, izabran je nov Odbor poverenika, izabrani su predsednik, potpredsednik i sekretar koji će naredne četiri godine zastupati interese članova “Nezavisnog sindikata metalaca” prema Poslodavcu “Železara Smederevo,d.o.o.”.Na Skupštini je usvojen Plan rada sindikalne organizacije za 2012. godinu. Poverenje Skupštine za predsednika sindikata dobio je Mileta Gujaničić jednoglasno, potpredsednik Jovan Stojković i sekretar Dragan Cvetković, takođe jednoglasno. Na Skupštini je doneta jednoglasna odluka da “Nezavisni sindikat metalaca” u Železari Smederevo da punu podršku "Socijaldemokratskom savezu - Nebojša Leković" na predstojećim lokalnim i republičkim izborima 2012. godine.

Gosti na Skupštini ispred sindikata bili su: Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije (ISS), Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata u Železari Smederevo i Dragan Milovanović, predsednik sindikata ASNS u Železari Smederevo i potpredsednik ASNS na republičkom nivou. Gost Skupštine ispred Poslovodstva bila je Javorka Rašković, GM za ljudske resurse i radne odnose. Svi prisutni gosti su pozdravili članove Skupštine i poželeli uspešan rad budućim novoizabranim predstavnicima reprezentativnog sindikata „Nezavisnog sindikata metalaca”, pri tom naglašavajući potrebu zajedničkog delovanja prema izazovima u narednom periodu u kome se očekuju velika iskušenja.

U izveštaju u radu "Nezavisnog sindikata metalaca" Mileta Gujaničić, predsednik sindikata je izneo podatak da je organizacija uvećana u odnosu na 2011. godinu za 179 novih članica-članova. Bilo je pohvala za rad nekih poverenika ali isto tako jasna poruka da nije zadovoljan radom jednog drugog manjeg broja sindikalnih poverenika. Najavio je zamene nekih poverenika koji najbolje nisu razumeli svoj posao, a to je da postavljenje, imenovanje, izbor za poverenike obavezuje da se organizaciji uvek mora dati više. Nije ista odgovornost člana organizacije i poverenika to je jasno na Skupštini rečeno. Što je viša pozicija u sindikatu veća je obaveza i odgovornost onoga koji se nalazi na toj poziciji. Gujaničić je kod analize rada sindikata na kraju rekao da su nama potrebni poverenici koji će znati i koji su spremni da svoje interese stave u službu svojih kolega a ne oni koji bi da se koriste kolegama u ostvarivanju svojih ličnih – promotivnih interesa.

Kada je u pitanju Plan rada "Nezavisnog sindikata metalaca" u 2012. godini kao najveći problem je identifikovana "globalna kriza" na tržištu čelika a ne problemi unutar kompanije. Zbog toga ni rešenja problema neće biti samo u fabrici, već pre svega na "globalnom planu" kada dođe do oživljavanja tržišta čelika i dolaska novog strateškog partnera odnosno kupca Železare u Smederevu. "Nezavisni sindikat metalaca" je iz tog razloga napravio obiman dokument "Strateški plan rada", sa misijom, vizijom strateškim ciljevima, palnovima i  Operativni plan rada koji će se shodno promenama u spoljnom okruženju prilagođavati na sednicama Odbora poverenika sindikata. Iz tih razloga osnovna karakteristika Plana rada "Nezavisnog sindikata metalaca" je "pravovremena prilagodljivost u datim okolnostima".