ARHIVA VESTI
     
 
Sastanak sindikata članica buduće Evropske federacije industrijskih radnika (EIWF) sa prostora jugoistočne Evrope održan 29-30.03. u Zagrebu. Sastanak omogućila Fondacija Fridrih Ebert.

EVROPSKI INDUSTRIJSKI RADNICI U NOVOJ FEDERACIJI




03.04.2012. Okupljeni predstavnici sindikata buduće Evropske federacije industrijskih radnika (EIWF) sa prostora jugoistočne Evrope (Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Rumunija i Srbija-Industrijski sindikat Srbije, Savez sindikata metalaca Srbije, i GSHNER „Nezavisnost“) su imali priliku da od predstavnika EMF (Ulrich Eckelmann), EMCF(Michael Wolters) ETUFA(Luc Triangle) čuju najnovije informacije o strukturama i zadacima buduće Evropske federacije industrijskih radnika.

Nova federacija imaće preko 8 miliona članova, 230 pojedinačnih članica podeljenih na 8 regija od kojih je jedna regija Jugoistočna Evropa.



Ispred Fondacije Fridrih Ebert koja je omogućila organizovanje ovog sastanka, govorio je Roland Feicht, naznačivši da je ovo istorijski trenutak za sve članice buduće federacije industtrijskih radnika i njihovih lidera koji otvara nove perspektive razvoja i uticaja evropskih sindikata na globalna događanja, svojih članova i industrijskih radnika Evrope.

Ovo je pravi odgovor kako organizovati sindikate, kako ih ojačati i umrežiti a posebno je veliki izazov kako to uraditi na prostoru jugoistočne evrope koja objedinjava 60 nacionalnih sindikata.



EIWF je u potpunosti okrenut razvoju industrije, radnim mestima, ostvarivanju većeg uticaja na strukture Evropske unije (Komisiju, parlament, poslodavačke organizacije), ojačati evropski socijalni model, socijalni dijalog podići na viši nivo.

Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije, Dragan Matić i Mileta Gujaničić-Nezavisni sindikat metalaca Železare Smederevo kao učesnici sastanka nose izuzetno pozitivne utiske sa željom da se evropsko ukrupnjavanje industrijskih radnika prelije i na prostore Srbije.



Toni Janssen, koordinator EMF –SEER-a je izneo predloge o zajedničkim aktivnostima u regionu, načine koordinacije, prve korake koje treba učiniti i doći do ključnih pitanja i tema od važnosti za industrijske sindikate jugoistočne Evrope.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"