ARHIVA VESTI
     
 
Predstavnici države, dobrovoljnih penzijskih udruženja i sindikata okupljeni na konferenciji za štampu o iskustvima i trenutnom zakonskom okviru koji reguliše rad dobrovoljnih penzijskih fondova u svetlu reforme penzionog sistema.

DOBROVOLJNI PENZIONI FONDOVI KAO REŠENJE?




27.03.2012. Konferencija za štampu čiji je organizator Ministarstvo rada i socijalne politike koja je okupila predstavnike dobrovoljnih penzionih fondova, predstavnike države i sindikata u želji da se dobrovoljno penziono osiguranje predstavi u duhu najavljene reforme penzionog sistema ispunilo je očekivanja barem kada je odziv pozvanih učesnika u pitanju. O zakonskom osnovu dobrovoljnog penzionog osiguranja koje je u Srbiji zaživelo 2006.godine govorila je državna sekretarka Snežana Lakićević istakavši da šest fondova u Srbiji koji se bave dopunskim penzionim osiguranjem potvrđuju potrebu zaposlenih i građana da svoju budućnost obezbeđuju i kroz dopunsko penziono osiguranje.



Država Srbije je dala značajne poreske olakšice koje su stimulativno delovale na poslovanje fondova i broj građana i poslodavaca koji su se opredelili za dopunsko penziono osiguranje. Zamenik generalnog direktora Sektora za nadzor društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima Narodne banke Srbije Kristijan Vukojičić je ukazao da su fondovi u proteklih šest godina imali uspone i manje padove i da od početne dve milijarde dinara sa kojima su fondovi raspolagali 2007.godine došlo se do 13,3 milijarde u 2012.godine. To predstavlja rast od 25% na godišnjem nivou. U ovom trenutku 235 000 građana ima ugovore sa društvima za penziono osiguranje od kojih 60 000 redovno izmiruje rate. Maksimalna suma osiguranja za koje važe poreske olakšice u ovom trenutku iznose 4647 dinara na mesečnom nivou.



Učesnici su posebno istakli značaj i odgovornost sindikata u zaživljavanju dopunskog penzionog osiguranja kroz kolektivne ugovore i sporazume sa poslodavcima.

Govoreći o iskustvima Industrijskog sindikata Srbije u oblasti dopunskog penzionog osiguranja Dragan Matić je ukazao da je najveća prepreka u dobijanju prava na dopunsko penziono osiguranje sam zaposlen i da „teret“ odgovornosti za buduću socijalnu sigurnost budućih penzionera moraju podeliti pojedinac i poslodavac i da dopunsko penziono osiguranje mora biti predmet pregovora kada su u pitanju Nacionalni i Granski kolektivni ugovori.

Svoja iskustva izneo je i predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović napomenuvši da je značajan broj sindikata uspeo da ostvari pravo na dopunsko penziono osiguranje i da je izvesno da bez dopunskog penzionog osiguranja budući penzioneri a sadašnji zaposleni ne mogu očekivati socijalnu sigurnost u starosti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"