Radna grupa za socijalnu inkluziju Globalnog dogovora UN na konsultacijama Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u vezi zakonodavnog okvira za oduzimanje poslovne sposobnosti i njihov uticaj na zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Predstavnici DES Beograd učesnici konsultacija sa konkretnim predlozima iz prakse u zapošljavanju invalida.

NEMA SOCIJALNE INKLUZIJE INVALIDA BEZ NOVOG ZAPOŠLJAVANJA

20.12.2012.
Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije održao konsultacije sa predstavnicima poslovnog sektora koji zapošljavaju invalide i članovima Radne grupe za socijalnu inkluziju Globalnog dogovora UN. Cilj konsultacija je analiza i istraživanje mogućnosti za veće zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Ovaj tim Vlade Srbije radi na dopuni i uređenju Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i oduzimanju radne sposobnosti. Kao članovi Globalnog dogovora UN u Srbiji, Konsultacijama su prisustvovali predstavnici Industrijskog sindikata DES Beograd, Jasmina Obradović i Petar Sarić.
Predstavnici DES Beograd,koji upošljava većinski invalide, predočili su svoja iskustva oko zapošljavanja osoba sa invaliditetom i dali konkretne predloge u vezi poboljšanja zakonske regulative koja se odnosi na zapošljavanje invalida.
Potrebno je je naći sistemska rešenja za obezbeđivanje poslova za preduzeća koja zapošljavaju invalide, javne nabavke bi trebalo prilagoditi sadašnjem stanju na tržištu i obezbeđivanju konkurentnosti ovakvih preduzeća, smanjiti porez na proizvode koji bi imali oznaku FER proizvodi i obezbediti podršku za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Konstatovano je da je zakon o socijalnom preduzetništvu tek u pripremnoj fazi i da posao na njemu tek sledi.