AKCIJA "ZA BEZBEDAN ŽIVOT U FABRICI" SINDIKATA NEZAVISNOST LIVNICA "CIMOS" KIKINDA

USPEŠAN ZAVRŠETAK

Kikinda, 20.02.2007.
Završetak akcije "Za bezbedan život u fabrici" Sindikata "Nezavisnost" Livnica CIMOS Kikinda, krunisan je prezentacijom rezultata. Hiljaduosamsto anketnih listića je podeljeno radncicima Livnice u sve tri smene. Popunjeno i vraćeno sindikatu "Nezavisnost" je 1092 anketnih listića. Deset zahteva upućenih rukovodstvu Livnice "CIMOS" Kikinda, podržalo je 1088 radnika, a u slučaju potrebe za štrajkom u Livnici se izjasnilo 1056 radnika, što je približno 60% od podeljenih anketnih listića.

Ovakvi rezultatati ohrabruju organizatore akcije "Za bezbedan život u fabrici", uz činjenicu, da je akciju pokušao da zabrani direktor Latinović. Primećeno je da su aktivisti Samostalnog sindikata vršili "prismotru" podele ankete, kao i da su pozivali zaposlene na "informativne razgovore". Zaposleni su preneli i postojanje staraha da budu viđeni sa anketnim listićem, zbog prismotre od Samostalnog sindikata i pojedinih rukovodioca pogona. Namera sindikata "Nezavisnost", da o rezultatima ankete upozna lično direktora Latinovića je propala zbog njegove "zauzetosti".
Saopštenje rezultata je bio trenutak da sindikat "Nezavisnost" Livnica "CIMOS" Kikinda objavi inicijativu za izradu Kolektivnog ugovora za bezbednost i zdravlje na radu i formiranje Odbora za bezbednost i zdravlje na radu. Zaposlenima u Livnici "CIMO"S će biti podeljena i brošura "Bezbedsnot o zdravlje na radu", koju je izdao GSM "Nezavisnost" uz pomoć Fondacije "Friedrih Ebert". Sama brošura je praktični vodič kroz Zakon i oblast bezbednosti i zdravlja na radu i obuhvata nekoliko glavnih poglavlja: uloga sindikata, uloga zaposlenih, odnos poslodavac-zaposleni, kao i kako odgovoriti na zahteve Zakona ?

Sastavni deo inicijitive akcije je i predlog Kolektivnog ugovora za bezbednost i zdravlje na radu kao i predlog GSM "Nezavisnost" za rukovodstvo Livnice "CIMOS" Kikinda.Očekujemo da se u ovu akciju uključe i predstavnici Samostalnog sindikata i time potvrde svoju stvarnu zainteresovanost u projektima koji imaju za cilj poboljšanje bezbednosno, zdravstvenih uslova u Livnici. A ne da se lažno zalažu da do akcije i dođe.

Interesantna je bila i prezentacija "Obrasca za bezbednost i zdravlje na radu", koji treba koristiti prilikom evidentiranja povreda, kao i preventivno korišćenje u smislu prijavljivanja potencijalno opasnih radnih mesta, po mišljenju samih radnika.

Obrazac je urađen po uzoru na američku praksu i koristi se u pogonima kompanije USS širom sveta. U nadi da će zalaganje sindikata "Nezavisnost" Livnica "CIMOS" Kikinda naići na podršku od strane rukovodstva i Samostalnog sindikata, očekujemo i konkretne korake i rezultate.