ARHIVA VESTI
     
 
Članice i članovi Industrijskog sindikata Goša Fabrika šinskih vozila Smederevska Palanka zajedno obeležili Dan žena. I u XXI veku žene sa manje prava u odnosu na muškarce.

DAN ŽENA PROSLAVLJEN SA KOLEGAMA




Članice Industrijskog sindikata Goša FŠV Smederevska Palanka sa svojim kolegama u prostorijama preduzeća obeležile su 8.mart Međunarodni dan žena. Prisutnima su se obratili predsednik IS Goša FŠV Rade Jovanović, čestitajući koleginicama praznik naglasivši da Industrijski sindikat Srbije čini sve što je u njegovoj moći da se položaj žena u samoj fabrici i u Srbiji poboljša.



Koleginicama su  podeljeni prigodni osmomartovski pokloni. O samom Danu žena, njegovom nastanku i razlozima zbog kojih se obeležava prisutnima je govorila Olgica Ristić podsećajući prisutne da je Dan žena ustanovljen na drugoj konferenciji žena socijalista 8.marta 1910.godine u Kopenhagenu na inicijativu nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta. Dan žena se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu i Njujorški marš više od 1500 žena, koje su tražile pravične radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prvo obeležavanje Dana žena je bilo 1911.godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj dok je Dan žena 8.mart kao takav prihvaćen 1917.godine.



U Srbiji se 8. mart obeležava od 1914.godine. Ujednjene nacije su 1975.godine koja je proglašena za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati 8.mart. I pored svega žene danas u mnogim zemljama za isti rad imaju manju platu i doživljavaju mnogostruko veća obespravljenja od muškaraca.

Obeležavanje 8.marta u IS Goša FŠV obeležila je i zakuska koje su obezbedile i od svojih kuća donele naše koleginice.



 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"