ARHIVA VESTI
     
 
Partnerska inicijativa UN Women i Kancelarije Globalnog dogovora UN rezultirala Konferencijom u Beogradu posvećenu osnaživanju žena. Srpske kompanije potpisnice Izjave podrške principa osnaživanja žena UN. Prisutnima se obartio i predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

PRINCIPI OSNAŽIVANJA ŽENA




Kancelarija Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija i inicijativa UN Women su u Beogradu organizovale Konferenciju na temu Principi osnaživanja žena okupivši respektabilni broj učesnika članica Globalnog dogovora UN Srbija, UN Women Srbija, predstavnike države Srbije, predstavnike srpskih kompanija i preduzeća a svoje predstavnice su imali i Industrijski sindikat Srbije, predsednica Sekcije žena Svetlana Čulina i UGS „Nezavisnost“ predsednica Sekcije žena Jasminka Marić. Značajnu pažnju privuklo je i izlaganje predsednika Borisa Tadića koji je istakao napredak koji je Vlada Republike Srbije napravila u proteklih četiri godine kada je u pitanju rodna  ravnopravnost, jačanje pozicija žena u srpskom društvu i zalaganje na osnaživanju principa osnaživanja žena.



Posebno je ukazano na projekat UN Women Srbija „Unapređenje ekonomskih i socijalnih prava žena“ koji je finansiran od Vlade Kraljevine Norveške a o kojem je govorio i norveški ambasador u Srbiji. Cilj ovog projekta je iskorenjenje rodno zasnovane diskriminacije na tržištu rada i radnom mestu, integrisanje rodne perspektive u razvoj politika, pružanje usluga i budžetske procese kako bi se obezbedila jednaka ekonomska i socijalna prava za žene.



O ženama kao ključu održivog razvoja i ulozi države govorila je Snežana Lakićević, državna sekretarka Ministarstva rada. Istaknuto je da principi osnaživanja žena u odnosu na stvarne poslovne prakse nailaze na podršku u značajnom broju srpskih kompanija koje oblikuju postojeće ili uvode nove programe kako bi omogućili osnaživanje žena. Ovakav pristup i praksa upražnjava se i sprovodi  u preko 135 zemalja sa više od 8000 učesnika i smatra se najvećom Korporativnom građanskom inicijativom na svetu.

U toku Konferencije izjavu podrške principa osnaživanju žena potpisale su i srpske kompanije: Avon, Koka kola, Erste banka, IBM, Karlsberg, B92, VIP...



Značajno je da su Konferenciji prisustvovali i predstavnice i predstavnici sindikata i da bi sindikati u budućnosti takođe trebali potpisati Principe o osnaživanju žena i na taj način potvrditi temeljna opredeljenja ravnopravnosti za koje se sindikati zalažu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"