ARHIVA VESTI
     
 
Борба синдиката „Желвоза“ за опстанак и радна места. Социјални програм за 444 радника у застоју. Кредит као могуће решење.


ЖЕЛВОЗ НА ПРЕКРЕТНИЦИ






28.02.2012.
У Министарству економије и регионалног развоја одржан је састанак коме су присуствовали: представници Министарства Мишела Николић и Ненад Мијаиловић, председник Управног одбора ФЖВ „Желвоз“ а.д.-у реструктурирању Срђан Степановић, генерални директор Новица Давидовић, градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, председник Индустријског синдиката Ђорђевић Славољуб, и други представници репрезентативних синдиката у Желвозу. Тема састанка је била исплата отпремнина за 444 радника Желвоза који су се изјаснили за напуштање фирме уз стимулативне отпремнине.

У уводном излагању градоначелник је укратко рекапитулирао активности у вези Желвоза које су преузете у периоду од како је раскинута приватизација. Именовано је ново руководство, уведено је реструктурирање, повезан је радни стаж до 31.12.2012.год., кроз програме Владе РС за оживљавање вагоноградње обезбеђен је посао у вредности од око 180 милиона динара. Наредни корак у консолидацији Желвоза, без кога би сви претходни били готово узалудни, требало је да буде решавање вишка запослених које је Министарство економије иницирало прошле године. По овој иницијативи, 444 радника се изјаснило за одлазак али се појавио проблем недостатка пара за овај пројекат па су сада и ови радници и Жалвоз у целини „ни на небу ни на земљи“. Присутни су сазнали да Министарство економије више није адреса на коју се треба обратити за решавање овог проблема. Договорено је да се наредне недеље организује састанак у Министарству финансија не би ли се изнашла нека могућност за обезбеђивање потребних средстава. Пошто су за то јако мале шансе, разматра се могућност узимања комерцијалног кредита уз помоћ Фонда за развој и Града Смедерева.

Индустријски синдикат не спори неопходност смањења броја запослених у циљу даљег функционисања фабрике али је становишта да и радници који одлазе и радници који остају морају да имају приближно једнак статус. То значи да смо свесни ризика узимања комерцијалног кредита који може неиздрживо да оптерети пословање Желвоза у време његове отплате.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"