Prezentovani rezultati istraživanja „Centra za razvoj sindikalizma“ na temu“Sindikati u medijima“. Fidrih Ebert Fondacija podržala projekat a Industrijski sindikat ATB Sever Subotica učestvovala u istraživanju.

CRNA MEDIJSKA SLIKA O SINDIKATIMA

29.02.2012. Istraživački tim „Centra za razvoj sindikalizma“, Srećko Mihailović sociolog, dr Zoran Stojiljković politikolog, Dušan Torbica sociolog i Vojislav Mihailović politikolog sproveli su istraživanje u toku 2010. I 2011. godine  o sindikalnim i radničkim temama u 9 dnevnih listova i 4 nedeljnika tokom 9 meseci. Ukupno je analizirano 1880 priloga a naručilac istraživanje je fondacija Fridrih Ebert.

Istraživači su tragali za činjenicama koje utiču na smanjeno poverenje građana i radnika Srbije u sindikate a pojavljuju se u medijskom prostoru.

Pretpostavilo se na početku istraživanja da je neobaveštenost o radu sindikata jedan od činilaca koji utiču na smanjenje poverenja, pa i na samo nepoverenje u sindikate.

Zaključeno je da je medijska slika o sindikatima prilično realna i da se ne može govoriti o prisutnosti „medijske antisindikalne histerije“ nasuprot , većina tekstova sadrži dobronamernost prema sindikatu i njegovim aktivnostima.

Tabela 1. Obaveštenost o radu sindikata uopšte i neobaveštenost kao prepreka ocenjivanju poverenja u UGS Nezavisnost i Samostalni sindikat (u %)

Zaključeno je da bolja informisanost o radu sindikata doprinosi većem nepoverenju u sindikate, tako da se može reći da bolja informisanost vodi ka smanenju poverenja u sindikate.

Potvrđeno je, da što je realniji medijski prikaz sindikalnog rada to je i bolji uvid u sindikalnu ne-moć, a obaveštenost o nemoći generiše nepoverenje.  Ko može imati poverenje u organizaciju koja iskazuje političku i socijalnu nemoć. Mereno svetskim okvirima i Svetskom studiom vrednosti 2005-2007. godine srpski sindikati izuzetno loše stoje jer samo 19% stanovništva ima poverenje u sindikate a 81% malo ili nikakvo poverenje a u Evropskim okvirima strpski sindikati su bolji samo od Bugarskih.

Srpski sindikati loše stoje i u odnosu na iskazano poverenje i nepoverenje i u okviru institucija u Srbiji.

U okviru istraživanja vršena je analiza tekstova koji govore o sindikatima a koji su objavljivasni u dnevnim novinama i nedeljnicima.

Ovo istraživanje možemo završiti poražavajućm pokazateljima o poverenju u sindikate.

Bilo bi uputno da srpski sindikati ovo istraživanje ozbiljno shate i iznađu pojedinačne i zajedničke načine da se viđenje sindikata i u medijima i u realnom životu promeni a to znači i značajne promene u strukturama sindikata.