"NEZAVISNI SINDIKAT METALACA", ŽELEZARA SMEDEREVO

FORMIRANA SEKCIJA ŽENA

Smederevo, 28.02.2012.

Osnivačka skupština Sekcije žena "Nezavisnog sindikata metalaca" u Železari Smederevo, d.o.o. održana je 28.02.2012. godine uz izuzetan veliki odziv koleginica (iako je većina zaposlenih zbog trenutne situacije u fabrici, na plaćenom odsustvu ili koristi deo godišnjeg odmora) što pokazuje njihovu veliku zainteresovanost za rad u novoformiranoj Sekciji žena. Nakon informacije o radu Inicijativnog odbora, usvajanja Pravila o radu Sekcije žena i Poslovnika o radu Sekcije žena, Skupština je izabrala Odbor Sekcije žena. Za predsednicu Sekcije žena izabrana je Svetlana Vranić, za potpredsednice Dragana Obrenović, Živana Stanković, Mirjana Ristić, za sekretaricu Violeta Ogarerivić i još 8 koleginica koordinatorki iz pogona i sektora u kompaniji.

Za glavne koordinatorke u pogonima i sektorima izabrane su: Violeta Radovanović iz Hladne valjaonice, Ljiljana Živanović sa Visoke peći, Milunka Dobrić iz Energetike, Jelena Laptošević iz Kontrole kvaliteta, Jorgovanka Stojković iz POF-a, Violeta Milošević iz BSC-e, Lidija Daćevac iz Zaštite na radu i Fatima Pajvod iz sektora Nabavke.

U “Nezavisnom sindikatu metalaca” ima 235 članica, koje su došle na ideju da osnuju Sekciju žena i da na taj način same sebi pomognu  u ostvarivanju svojih prava, kao i u rešavanju ženskih i sindikalnih problema. Bilo je i ranije pokušaja da se formira sekcija, ali su oni završavani neuspehom. Kako su koleginice same priznale na ovoj Skupštini analizirajući ranije neuspele pokušaje razlog je bila nedovoljna sindikalna svest i spoznaja da: "nikome na svetu, nikada ništa nije poklonjeno, već je za sva svoja prava, mora da se izbori sopstvenom snagom i sopstvenim sposobnostima".

Kao najvažniji ciljevi Sekcije žena istaknute su sledeće aktivnosti: da se promoviše "ženski rod" i “rodnu ravnopravnost” na svim nivoima organizovanja, da se pomogne svakoj ženi da se izbori za svoje mesto na poslu, kod kuće, i u društvu uopšte, da se doprinese unapređenju kvaliteta života žena u fabrici, da  se promoviše  ideja “jednakih mogućnosti” za žene i muškarce. Istaknuto je jedan od osnovnih preduslova za ostvarivanje navedenih ciljeva Sekcije žena svakako je podizanje nivoa svesti kod žena i kod muškaraca.

Sekcija žena "Nezavisnog sindikata metalaca" u svom radu će dati prioritet informisanju, ohrabrivanju, pamaganju, edukaciji, zaštiti svojih članica  i svih zaposlenih žena u fabrici. Koleginice nameravaju da pomažu u rešavanju problema u slučaju eventualnih zlostavljanja naših koleginica na poslu i kod kuće, nameravaju da pomažu koleginicama - samohranim majkama i svim ženama koje zatraže pomoć.

Da bi uspele u svojim ciljevima i namerama, koleginice smatraju da moraju biti i sindikalno edukovane, kako bi dale adekvatan doprinos ne samo razvoju Sekcije žena, vec i razvoju i jačanju  celokupne sindikalne organizacije. Shodno tome, očekuje se organizovanje jednog seminara za 20-25 koleginica do polovine aprila ove godine.

Na kraju Izborne skupštine Sekcije žena prisutnim koleginicama se obratio Mileta Gujaničić, predsednik "Nezavisnog sindikata metalaca", čestitao kolenicima na izboru i rekao da mogu od kolega iz sindikata i njega lično očekuju svaku moguću pomoć i da se nada da nijedan njihov problem neće biti nerešiv.