ARHIVA VESTI
     
 
Dijalogom naći rešenja za isplatu nesplaćenih zarada u GOŠA Fabrika šinska vozila. Industrijski sindikat Srbije spreman da sedne za pregovarački sto.

PROBLEME U GOŠA ŠINSKIM VOZILIMA REŠITI PREGOVORIMA




27.02.2012.
U utorak 21.02.2012 u fabrici šinskih vozila “GOŠA“ se napokon ostvario direktni susret predstavnika najvišeg rukovodstva fabrike i zaposlenih. Dugo traženi susret od strane radnika fabrike je prihvaćen od strane zamenika generalnog direktora Gorana Daničića, direktora ekonomskog sektora Saše Lazića i direktora proizvodnje Gmitrovića.
Upočetku zamišljen kao susret rukovodstva fabrike sa odborima sva tri reprezentativna sindikata, taj sastanak se preobrazio u jedan širi skup zaposlenih i neposredni razgovor rukovodstva sa ljudima koji više ne mogu da nađu način da se bore sa svojom teškom finansijskom situacijom. Nedovoljna i naravnomerna uposlenost, otežani uslovi rada i plata koja je izostala za najznačajnije praznike u godini i koja ima tendenciju daljeg zaostajanja, dovela je do pada radne motivacije za postizanje boljih rezultata u izvršavanju radnih obaveza. Direktor Daničić je sugerisao zaposlenima da je neophodno raditi maksimalno profesionalno, bez obzira na visinu primanja, jer se vodi velika borba za opstanak fabrike. Ta sugestija nije prihvaćena od strane radnika, jer je to jedna poznata situacija mnogo puta viđena i koja se završavala u krajnjem ishodu, gubitkom višemesečnih zarada. Ukazujući da postoji mogućnost i pozitivnog razvijanja poslovne situacije g. Daničić je ponovo tražio od radnika strpljenje I rad I time mogućnost nadoknađivanja kašnjenja u isplatama i u jednom nastupajućem periodu održavanje jedne plate zaostatka. Većina komentara radnika je bila da se pruži šansa rukovodstvu da ostvari predviđenu dinamikau isplata do sredine marta ali ako se to ne dogodi, da se ponovo organizuje ovakav susret ili organizuje snažniji radnički otpor zahtevima da radnici svojim radom kreditiraju fabriku.
Ovaj sastanak je bio ispunjen teškim ali iskrenim rečima radnika ali i spremnošću rukovodstva da sve to saslušaju pa čak i prihvate neke kritike radnika. Kako bilo da bilo, možda uz srećan sklop finansijsko-poslovnih okolnosti, sutradan je isplaćena razlika plate za novembar.
Industrijski sindikat Goša FŠV se mesecima zalagao za ovakvo obraćanje rukovodstva zaposlenima, smatrajući da se neposrednim razgovorima u ovako teškom situacijama, mogu naći rešenja za interese obe strane.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"