ARHIVA VESTI
     
 
Protest više stotina radnika Želvoza. Odgovorna država mora da poštuje data obećanja.

PROTEST U ŽELVOZU




21.02.2012.
Verovanje radnika Želvoza da će raskid Kupoprodajnog ugovora sa rumunskom firmom Granpet poboljšati njihov materijalni i socijalni položaj nije našao uporište u događajima posle odlaska Rumuna.
Najava države da će obezbediti sredstva za zaposlene koji su se dobrovoljno javili za odlazak iz preduzeća nije ostvareno pa je nekoliko stotina radnika od 444 prijavljenih za socijalni program protestovalo na kapiji preduzeća a kasnije im je omogućeno da uđu u krug preduzća i dobiju informacije o trenutnoj poziciji Želvoza.
Država Srbija nije u mogućnosti da isfinansira obećani socijalni program ali Želvoz još uvek dobija finansijsku podršku i poslove od Železnica Srbije.
Direktor Želvoza, Davidović je u prethodnom periodu i pored „zategnutih“ odnosa sa Granpetom obezbedio značajne poslove a pohvalno je i što određeni proizvođači i remonteri vagona rade na formiranju Konzorcijuma koji bi im olakšao poslovanje i podigao ukupnu konkurentnost.
U ovom trenutku skoro trećina od 1500 radnika je na plaćenom odsustvu sa primanjima ispod zakonskog minimuma dok je prosečna zarada onih koji rade oko 24000 dinara.
U ovom trenutku radnici treba da prime zaradu iz decembra 2011. a Industrijski sindikat Srbije preduzima aktivnosti koje bi Želvozu omogućile lakše poslovanje a zaposlenima veće i redovnije zarade te isplatu svima onima koji su se javili po osnovu socijalnog programa ili su ostvarili pravo za odlazak u penziju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"