Udruženi evropski sindikati u borbi za pravo na štrajk. 29.februar 2012.godine Dan akcije nove sindikalne federacije „Za radna mesta i socijalnu pravdu“, federacije koja okuplja osam miliona članova.

PRAVO NA ŠTRAJK I SOCIJALNA PRAVDA

Izvršni odbori tri evropske federacije sindikata EMF, ETUF-TCL i EMCEF su 31.januara 2012.godine najooštrije osudile mere štednje koje uvode evropske vlade a koje predstavljaju napad na stečena radnička i socijalna prava. Ovi sindikati su takođe usvojili rezoluciju „O pravu na štrajk se ne može pregovarati“ koja predstavlja odgovor na najavu zakonodavnih organa evropske unije da se pravo na štrajk ograniči zakonima EU. Pravo sindikata na štrajk  kao krajnje oružje zaštite radničkih prava ne može biti predmet pregovora i zakonskog sprečavanja. Ekonomski politički lideri godinama pokušavaju da spasu finansijski i bankraski sektor od sloma a to čine stavljanjem milijarde evra poreza dobijenih od poreskih obveznika na uslugu finansijskim institucijama i bankama. Ovo nije dovelo do zasutavljanja krize i ne vidi se kraj totalnog posrnuća evrospke ekonomije. Javni dugovi su narasli do neslućenih visina a politika štednje se svela na ukidanje osnovnih socijalnih usluga. Umesto podsticaja održivih investicija i privrednom rastu uvodi se sistem sankcija, nova otpuštanja i nezapamćena nezaposlenost u državama Evrope. Građani Evrope nikad nisu bili dalje od „evropskog sna“ prosperiteta i socijalne sigurnosti za sve građane. Profit kompanija, njihovo jačanje su snage koje preovlađuju u podršci dobijenu od  političara.

Najnoviji dokumenti Evrospke komisije pokazuju da je ugroženo i pravao na štrajk i da to krajnje oružje za zaštitu radnika i radničkih interesa treba da se ograniči zakonima EU. Evropi treba dinamični ekonomski okvir, pružanje kavlitetnih zaposlenja i zadržavanje nivoa socijalnih usluga koje Evropa ima.

Evropski sindikati  EMF, ETUF-TCL i EMCEF su na sastanku Izvršnog odbora doneli odluku da se 29.februara 2012.g. sprovede zajednička akcija u osudi mera štednje, napada na stečena radnička i socijalna prava i ugrožavanje prava na štrajk. Takođe sindikati ističu zalaganje za postizanje društvenog napretka za sve narode Evropske unije te da ekonomske slobode i pravila konkurencije ne mogu ugrožavati osnovna socijalna prava i društveni napredak. Centralni protest se održava 29. februara 2012.g. u Briselu uoči sednice Evropskog saveta koja se održava 1. i 2.marta 2012.g.