ARHIVA VESTI
     
 
KAKO POSLODAVCI PRIMENJUJU ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRADJANA I SMANJENJE STOPE POREZA NA ZARADE ZAPOSLENIH SA 14 % NA 12 % ?

ZAPOSLENI I SINDIKATI, OPREZ !




Beograd, 12.02.2007.
Promene Zakona o porezu na dohodak građana, kojima je od oporezivanja izuzet iznos od 5.000 dinara, a stopa poreza na oporezivi iznos zarade smanjena sa 14 % na 12 %, stupile su na snagu 1. januara 2007. godine. U ovoj godini je većina poslodavaca već vršila isplate zarada, pa su se povoljnosti ovakve promene Zakona mogle osetiti.

KO IH JE TREBAO OSETITI I KO IH JE OSETIO ?

Verovatno se na ovo pitanje ne može dati jednoznačni odgovor, jer se način sprovođenja ove zakonske promene, razlikuju od poslodavca do poslodavca. Striktno tumačeći Zakon, benefit smanjenja poreza na zarade su trebali da se odraze na povećanje neto zarada. Ovo iz razloga što se pod zaradom u smislu Zakona o radu, podrazumeva "bruto" zarada, sa porezom i doprinosima iz zarade. Tako, smanjenje poreza iz zarade (a taj porez je obaveza zaposlenog, koju poslodavac uplaćuje u ime i za račun zaposlenog) bi trebao da dovede do povećanja dela zarade, koji se isplaćuje zaposlenom "na ruke".

Teško je već nakon prvog meseca analizirati, da li se to stvarno desilo ili nije ? Ipak, znajući da je kod nas još dominantna praksa poslodavca da se zarade utvrđuju (i ugovaraju) u neto iznosu, pa je preračunavaju u bruto zaradu, velika je verovatnoća da je samo u izuzetnim slučajevima došlo do povećanja neto zarade, zbog smanjenja poreza iz zarade. To se verovatno dogodilo samo kod velikih kompanija i kompanija koje su deo velikih internacionalnih korporacija, kojima je svojstvena logika ugovaranja bruto zarade, gde zaposleni nosi i posledice i benefite od promene opterećenosti zarada dažbinama.

S druge strane i Vlada je verovatno znajući praksu većine poslodavaca, da pod zaradom podrazumevaju "neto" zaradu, pri predlaganju izmena Zakona zastupala stav, da smanjenje opterećenosti zarade dažbinama treba preusmeriti pre svega na investicije, otvaranje prostora za novo zapošljavanje, poboljšanje uslova rada. I ta teza je održiva i za sindikat prihvatljiva. Dugoročno čak i atraktivnija od povećanja neto zarade, znajući da je trenutno najveći problem Srbije - visoka stopa nezaposlenosti.

Realna je opasnost da ovo smanjenje poreza i dobra namera Vlade da se stvore uslovi za povećanje zaposlenosti, u većini slučajeva neće dovesti ni do povećanja neto zarada, niti do rasta investicija i otvaranje novih radnih mesta, već će se preseliti u profite poslodavaca.

Zadatak i uloga sindikata je da to onemogući, da od poslodavca traži ili striktno poštovanje zakona ili dokaze da će sredstva od smanjenja poreza iz zarada biti investirana i da će na posredan način biti vraćena zaposlenima, jer izvorno - njima i pripadaju !

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"