ARHIVA VESTI
     
 
Globalna nezaposlenost delom uzrokovana nestručnom i neobrazovanom radnom snagom. Stručan i obrazovan radnik u prednosti prilikom zapošljavanja.

UČENJEM I OBRAZOVANJEM LAKŠE DO POSLA




02.02.2012.
Više godina unazad širom Evope raste stopa nezaposlenosti dok kompanije izveštavaju o nepopunjenim radnim mestima za kvalifikovane radnike, inžinjere, osobe sa visokim obrazovanjem, znanjima i veštinama koje su stekli kroz učenje. Stručna i edukovana radna snaga je znatno atraktivnija, ona je od vitalnog značaja za budućnost industrije a obezbeđivanje stabilnog snabdevanja visokobrazovanim kadrovima je strateški važno za industrijske potencijale Evrope. Izuzetno je važno da se konkuretnost i održivost pojedinih sektora podržava kroz visokotehnološki razvoj i stvaranje visokokvalifikovane radne snage. Neophodno je sagledati sadašnju situaciju stručnog obrazovanja đaka i studenata u Evropi koji će svoju budućnost tražiti u industrijskom zaposlenju. Sticanje tahnićkih i tehnoloških veština i sposobnosti svoje uporište mora imati u mogućnosti da se teoretska znanja i stručnost koriste u procesu obrazovanja. Ispostavilo se da radno iskustvo ima istu težinu i značaj kao i akademsko znanje a najbolje je imati i jedno i drugo. Da bi se ovo ostvarilo treba iskoristiti modele doživotnog učenja i obuke i na taj način držati korak sa tržištem rada i zahtevima poslodavaca.
Evropska federacija metalaca se zalaže da kontinuirano obrazovanje u EU bude još razvijenije, postane sastavni deo stručnog obrazovanja. Sa povećanjem tehnoloških promena i razvoja društva zasnovanog na znanju kontinuirano učenje i prekvalifikacije predstavljaju prioritet koji obezbeđuju ekonomsku konkuretnost radne snage, očuvanje radnih mesta i zapošljavanje na tehnološki izazovnijim poslovima a to podrazumeva i veće zarade.
Industrijski sindikat Srbije je u više navrata ukazivao državnim organima na važnost stvaranja konkretne, visokoobrazovane radne snage, neprilagođenost srednjoškoloskog i visokoškolskog obrazovanja Srbije u odnosu na iskazane potrebe novopridošlih poslodavaca. Opstanak i uspešnost industrije Srbije sadržana je i u adekvatnom odgovoru ka tržištu radne snage, visokokvalitetnim i visokostručnim radnicima koji očuvanje svog zaposlenja vide u kontinuiranom tj doživotnom učenju i usavršavanju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"