Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković potpisao Kupoprodajni ugovor sa US Steel-om i obezbedio budućnost radnicima železare Smedereva. Sadržina Ugovora još uvek tajna.

ŽELEZARA SMEDEREVO DRUGI DEO

Trideset prvi januar 2012.godine ući će u istorijat Železare Smederevo kao Dan D. Premijer Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i Dejvid Rintou predsednik US Steel Evropa potpisali su Kupoprodajni ugovor čija je vrednost 1 dolar. Ova simbolična suma odudara od svih vrednosti koje je kompanija US Steel ugradila i ostavila u Železari Smederevo i ne može se povezati ni sa jednim kupoprodajnim ugovorom koji je potpisan u Srbiji.

Potpisivanju Kupoprodajnog ugovora u Vladi Republike Srbije prisustvovali su gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i predstavnici reprezentativnih sindikata, potpisnika Kolektivnog ugovora a ispred Nezavisnog sindikata metalaca prisustvovao je Mileta Gujaničić, predsednik sindikata.

Ovaj uslovno rečeno svečani trenutak zamenjen je sastankom sindikalaca sa premijerom Cvetkovićem i državnim sekretarom Nikezićem. Ukoliko bi se ispoštovale reči premijera Cvetkovića radnici Železare imaju svetlu budućnost koja bi kao rezultat trebalo da dovede i do novog kupca. Za očekivati je brzo postavljanje upravljačke strukture kako bi Železara nastavila sa radom a u ovom trenutku deo američkog menadžmenta će ostati kako bi se olakšalo upravljačko preuzimanje. Značajno je da će se prava iz Kolektivnog ugovora poštovati.