ARHIVA VESTI
     
 
Održana 2. sednica Radne grupe za radna prava Globalnog dogovora UN za Srbiju na kojoj se razgovaralo o veoma ambicioznom Planu rada u 2012. godini

TEMATSKI SASTANCI SA NAJKOMPETENTIJIM STRUČNJACIMA




Na 2. sednici nove Radne grupe za radna prava Globalnog dogovora UN za Srbiju, održanoj 27.01.2012. u Privrednoj komori Srbije, na dnevnom redu našlo se: razmatranje ciljeva rada radne grupe i predlozi za zajedničke aktivnosti u 2012. godini. RG za radna prava će u 2012. godini raditi na primarnom (tematske sednice uz učešće kompetentnih experata za pojedine oblasti) i sekundarnom planu (prisustvo predavanjima, seminarima, okruglim stolovima MOR-a, Privredne komore Beograda i Srbije i Centra za demokratiju...).

Na sednici su prisustvovali: Industrijski sindikat Srbije (ISS), Međunarodna organizacija rada (MOR), Asocijacija HR profesionalaca, Privredna komora Beograda, Privredna komora Srbije, Fondacija Centar za demokratiju. Između ova dva sastanka Sekretarijat GD je promenio zaključke sa prve sednice RG za radna prava (održavanje posebne sednica Upravnog odbora i nakon toga ponavljanje izbora za predsedavajućeg na drugoj sednici RG u januaru). Sekretarijat je obavestio članove RG "da nema potrebe za održavanje posebne sednice UO i organizovao izbor predsedavajućeg RG za radna prava putem e-mejlova. Sekretarijat GD UN je pre ove sednice informisao članice da je za predsedavajućeg RG za radna prava izabran g-din Jovan Protić iz MOR-a.

U materijalu za sednicu poslati su i objedinjeni predlozi članova RG za radna prava ciljeva kojima treba da se bavi nova radna grupa. Rad nove RG za radna prava odvijaće se u 2012. godini paralelno na dva načina:

1.Održavanje tematskih sastanaka RG za radna prava uz prisustvo najkopetentnijih stručnjaka iz datih oblasti (Bezbednost na radu i zaštita industrijskog zdravlja, inplementacije Konvencije 171. ILO o noćnom radu u srpsko zakonodavstvo, zapošljavanje mladih, o nesprovođenju Zakona o radu slučajeva diskriminacije na radu i dečijeg rada, o Socio-ekonomskom savetu (SES-u) njegovoj legitimnosti i utvrđivanju reprezentativnosti, borba protiv rada na crno i sive ekonomije, prava na dostojanstven rad, usaglašenosti našeg radnog zakonodavstva sa međunarodnom regulativom, omasovljenje RG i promocija njenog rada

2.Sekundarni način rada podrazumeva prisustvo članova RG za radna prava na događajima, predavanjima, okruglim stolovima, seminarima i slično -  koje organizuje MOR za Srbiju, Privredna komora Beograda i Srbije i Centar za demokratiju.

Ispred Industriijskog sindikata Srbije (ISS) mr Jovan Stojković je predložio da se sve ove planske aktivnosti članica RG pre svega sistematizuju u krupnije oblasti rada: socijalni dijalog, korporativna kultura i KDO poslovanje, diskriminacija u zapošljavanju, borba protiv rada na crno i sive ekonomije, borbe za dostojanstven rad, usaglašenost naših zakonskih propisa i prakse sa međunarodnom reglativom i regulativom EU, omasovljenje i promovisanje rada RG i obeležavanje značajnih datuma koji su u vezi sa radnim pravima. Stojković je ispred ISS zatim predložio da se u planu rada za 2012. godinu nađu i teme od posebnog interesa za sindikate i zaposlene: redefinisanje uloge SES u delu reprezentativnosi, legitimnosti i donošenja odluka konsenzusom, sektorski socijalni dijalog (granski kolektivni ugovori), aktivnosti oko "radničkih veća" jer zakonski okviri za njih u Srbiji još ne postoje itd.

Dogovoreno je da članice nove RG za radna prava za sledeći sastanak predlože datume za koje smatraju da se trebaju obeležavati sa aspekta "radnih prava"

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"