Preko 400 radnika Industrije mašina itraktora (IMT) na sastanku u organizaciji Industrijskog sindikata Srbije a na temu rada i opstanka IMT-a. Radnici zahtevaju opstanak IMT, posao i dostojan život.

BORBA ZA IMT

20.01.2012. Višegodišna poslovna neizvesnost, izgubljena radna mesta, hladne hale, višemesečno kašnjenje zarada, neoverene zdravstvene knjižice i proizvodnja od samo 770 traktora u 2011. godini inicirale su Industrijski sindikat IMT da pozove zaposlene i sa njima postigne dogovor o njihovim stavovima i pitanjima koje treba postaviti Vladi Republike Srbije kao većinskom vlasniku i poslovodnom rukovodstvu IMT-a za ovakvu situaciju. Više od 400 okupljenih radnika su imali prilike da iznesu svoja mišljenja i učestvuju u formulaciji pitanja koja se tiču sadašnjosti i budućnosti IMT-a.

Predsedik IS IMT-a Petar Grbić, je u obraćanju prisutnima istakao da ISS ne pripada sindikatima koji su odustali od borbe za opstanak IMT-a i poziva zaposlene i sindikate da podignu glas. Broj okupljenih radnika ukazuje da sudbina IMT nije samo u rukama države već i u rukama onih koji su IMT podigli.

Za rešenje ovih problema biće potrebni meseci ali tu borbu treba otpočetima odmah, obraćanjem vladi i poslovodstvu IMT. Prisutnima se obratio i predsednik ISS, Dragan Matić, a na skupu nije bio prisutan predsednik Odbora za industriju Skupštine Srbije, Milorad Buha jer je sproveden u kabinet generalnog direktora gde su bili prisutni i predsednici sindikata ASNS, Nezavisnosti i Naš sindikat. Posle 14 usaglašenih pitanja za upravu preduzeća i 4 za Vladu Republike Srbije, radnici su ušli u Upravnu zgradu i zahtevali da im se obrati generalni direktor Slobodan Petrović, što se na kraju i dogodilo. Zaposleni nisiu bili u mogućnosti da čuju i gospodina Buhu koji je razgovrao sa predstavnicima sindikata i predsednikom Upravnog odbora IMT a ragovoru su prisustvovali i predstavnici ISS. Opstanak IMT je od ključne važnosti ne samo za radnike IMT već i za značajan broj kooperanata koji rade u tim preduzećima.