ARHIVA VESTI
     
 
ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA RADNE GRUPE ZA RADNA PRAVA
GLOBALNOG DOGOVORA UJEDINJENIH NACIJA U SRBIJI

USKORO IZBOR PREDSEDAVAJUĆEG




Beograd, 06.01.2012. Na prvoj konstitutivnoj sednici nove Radne grupe za radna prava Globalnog dogovora UN za Srbiju, održanoj 21.12.2011. u Privrednoj komori Srbije, prisustvovali su: Industrijski sindikat Srbije (ISS), Međunarodna organizacija rada (MOR), Asocijacija HR profesionalaca, Erste banka, Eco Protexi, Udruženje Eutopija, Privredna komora Beograda, UN Women, Privredna komora Srbije, Sekretarijat GD, Fondacija Centar za demokratiju, Privredna komora Srbije-predsedavajući Radne grupe za borbu protiv korupcije.



Sastanak je otvorila Ana Tomas, ispred Sekretarijata Globalnog dogovora u Srbiji. Iznela je da je ideja za formiranjem Radne grupe za radna prava potekla od Industrijskog sindikata Srbije (ISS), a da bi nova radna grupa trebala da se bavi sa četiri principa (od ukupno deset) Globalnog dogovora UN, koji se odnose na radna prava. Agenda je obuhvatala izbor predsedavajućeg u novoj radnoj grupi, kao i predloge za plan rada u 2012. godini. Prema "Organizacionim principima i upravljačkoj strukturi mreže Globalnog dogovora" u Srbiji članice RG same biraju predsedavajućeg.

Za predsedavanje ovom radnom grupom postoje dva kandidata: Jovan Stojković ispred Industrijskog sindikata Srbije (kao inicijatori formiranja Radne grupe) i Jovan Protić ispred Međunarodne organizacije rada (predlog Upravnog odbora da radnom grupom predsedava institucija koja bi po njima mogla da okupi sve zainteresovane strane). Oba kandidata su se ukratko predstavila članovima radne grupe. Do glasanja za predsedavajućeg nije došlo, zbog nedostatka podataka kako o tome šta bi bili konkretni ciljevi Radne grupe, kao i zbog nedostatka informacija o samim kandidatima. Na ovom sastanku je dogovoreno da sve članice RG dostave Sekretarijatu Globalnog dogovora u Srbiji svoje viđenje o tome šta bi trebalo da bude fokus rada nove radne grupe, nakon čega bi objedinjen materijal bio predstavljen Upravnom odboru, zajedno sa dvojicom kandidata i njihovim biografijama. Rok koji je dat članicama za dostavljenje ovih predloga bio je 26. decembar 2011. Dogovoreno je da se naredni sastanak RG za radna prava zakaže u januaru 2012.

Nakon toga, Sekretarijat Globalnog dogovora UN u informaciji od 29.12.2011. godine, zahvalio se svim učesnicima RG na vremenu i trudu koji su izdvojili da dostave predlog ciljeva i fokusa rada Radne grupe za radna prava. Kako bi bili što efikasniji u radu, Sekretarijat je sve predloge objedinio u jedinstveni skraćeni dokument, koji je dostavljen članicama nove RG. Svi pojedinačni materijali moći će se  razmatrati na nekom od sastanaka Radne grupe, u skladu sa budućim dogovorima.

Članovi Upravnog odbora su predložili da ovom radnom grupom predsedava Međunarodna organizaciju rada, kao neutralna i kompetentna institucija, uzimajući u obzir da u fokusu rada treba da budu radna prava u najširem smislu (da obuhvata: ohrabrivanje pristojnih mogućnosti za zapošljavanje muškaraca i žena, unapređenje socijalne zaštite i jačanje dijaloga na temu radnih prava i sl.). Nakon obavljenih konsultacija, stav Upravnog odbora je da, u skladu sa praksom u radu drugih radnih grupa, izbor predsedavajućeg Radne grupe za radna prava treba da obave same članice, te da nema potrebe za posebnim sastankom Upravnog odbora koji bi bio posvećen ovoj temi.

U tom kontekstu Sekretarijaru GD UN zamolio je članove RG za radna prava da najkasnije do 10. januara 2012. godine e-mailom dostave predlog za predsedavajućeg Radne grupe za radna prava, kako bi se završio proces konstituisanja nove RG za radna prava GD UN i počeo njen rad.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"