ARHIVA VESTI
     
 
RAZDRUŽENI SAVEZ SINDIKATA SRBIJE I CRNE GORE OTUĐIO DEO SINDIKALNE IMOVINE U CENTRU BEOGRADA

CRNOGORCIMA KANCELARIJA OD 714 KVADRATNIH METARA




Beograd, 10.02.2007.
- Odlukom Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije i Crne Gore, koji se još od crnogorskog referenduma razdružuje, Savez sindikata Crne Gore 30. januara ove godine dobio je u vlasništvo 714 kvadratnih metara poslovnog prostora u zgradi bivšeg Saveza sindikata Jugoslavije u Beogradu - potvrdio je za list "Danas" zamenik predsednika saveza samostalnih sindikata Srbije Ljuba Orbović.

Kako je objasnio, crnogorska strana je, po proglašenju nezavisnosti Crne Gore, uslovljavala razdruživanje velike sindikalne organizacije ustupanjem dela prostorija na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Iako će vlasništvo svih nepokretnosti bivšeg Sindikata Jugoslavije biti problematično sve do konačne sukcesije medu svim bivšim republikama SFRJ, na koju se čeka godinama, Orbović tvrdi da su prostorije u pomenutoj zgradi vlasništvo Saveza sindikata SCG koji su, do razdruživanja dve države, sačinjavale dve organizacije. On time i opravdava ovakav potez sada već bivšeg Veća Sindikata SCG da oko pet odsto prostorija preda u vlasništvo crnogorskom sindikatu. Prema Orbovićevim rečima, osim crnogorskog sindikata nijedan eventualni potražilac sindikalne imovine, odnosno bivši član Saveza sindikata Jugoslavije, nikada se nije zvanično obratio za dobijanje dela prostorija bivšeg velikog sindikata. Zamenik predsednika SSS Srbije tvrdi da je vlasništvo koji potražuje SSS Srbije nad hotelom na Hvaru jedino neregulisano pitanje među sindikatima bivših republika SFRJ. Oni, naime, kako objašnjava Orbović, koriste sindikalne prostorije na teritorijama svojih država koje su bile vlasništvo velikog sindikata, što je neki oblik kompenzacije.

- Ovim je crnogorski sindikat zadovoljen i neće potraživati ništa kada dođe do sukcesije. Dva sindikata su potpisala i sporazum kojim će nastaviti saradnju - zaključio je Orbović za naš list.

Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost, u izjavi za Danas postavlja pitanje, ukoliko se pretpostavi da je reč o imovini bivšeg Saveza sindikata Jugoslavije SFRJ, po kojem osnovu Savez sindikata Srbije raspolaže tom imovinom.

- Ako je reč o imovini bivšeg Saveza sindikata SFRJ, zbog čega samo jedna razdružena članica dobija deo te imovine, a ne i druge? Ako, međutim, to nije imovina bivšeg Saveza sindikata SFRJ, nego imovina Republike Srbije, kao što su me u to ubeđivali najpre pokojni premijer Zoran Đinđić, potom Zoran Živković i na kraju Vojislav Koštunica, po kojem osnovu se država Srbija odriče svoje imovine u korist sindikata iz druge države? Istovremeno, predstavnici vlasti odbijaju naše zahteve i potraživanje za imovinom, a to onda znači da država ima razumevanja za zahteve sindikata iz druge države, ali ne i za svoj sindikat - naglašava Čanak.

Naš sagovornik postavlja pitanje kako je moguće da sindikat iz druge države dobije deo imovine u Srbiji, jer se nameće problem kako će taj sindikat raspolagati tom imovinom ako se ima u vidu zakonsko ograničenje da nijedan sindikat nema pravo da se registruje u nekoj drugoj državi.

- Ako pođemo od toga da nije reč o trgovcima i biznismenima, već o potrebi ispunjenja sindikalnih ciljeva, šta će njima ta imovina? Ostaje, dakle, jedina opcija da oni hoće da trguju, a to onda znači da će Srbija dozvoliti sindikatu iz druge države da prodaje imovinu u Srbiji - kaže Čanak i dodaje da će o ovom slučaju obavestiti sve međunarodne sindikalne organizacije i međunarodne organizacije rada.

Prema njegovim rečima nikakvih problema ne bi bilo da je urađen princip podele prema kojem bi sve radružene članice (Hrvatska, Slovenija...) dobile deo imovine, ali pošto to nije tako urađeno Čanak postavlja pitanje da li to znači da, recimo, UGS Nezavisnost može da dobije prostorije u Podgorici. Predsednik Saveza sindikata Crne Gore Danilo Popović najavio je da će u dobijenom poslovnom prostoru raditi sindikalna agencija za posredovanje između Crne Gore i Srbije u zapošljavanju sezonskih radnika, kao i za rešavanje penzija i drugih pitanja od interesa za radnike dve zemlje. Poslednji predsednik sindikalne organizacije državne zajednice Srbija i Crna Gora Budimir Šljivančanin je dogovor sa Sindikatom Srbije o podeli imovine, kao i o nastavku saradnje na principu solidarnosti, ocenio kao "veoma korektan odnos".

ANTRFILE: "STANODAVCI" I "PODSTANARI"

Savez samostalnih sindikata Srbije dosad je raspolagao sa više od 60.000 kvadratnih metara prostora, što im je ostalo u amanet od bivšeg režima. Procenjuje se da od toga samo zgrada Doma sindikata (na fotografiji), koja se prostire na 4.000 kvadratnih metara, vredi oko 7,5 miliona evra. U užem centru SSSS ima na raspolaganju oko 13.000 kvadratnih metara. SSS Srbije raspolaže zapravo celokupnom sindikalnom imovinom (brojnim objektima i odmaralištima) za koju se nezvanično procenjuje da vredi oko 200 miliona evra. Drugi reprezentativni sindikat Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, više od 15 godina deluje u iznajmljenim prostorijama. Uprkos javnom obećanju resornog ministra, Nezavisnosti još nije ustupljena zgrada u Nušićevoj ulici, u Beograd (list DANAS).

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"